sobota, 5 lutego 2011

Mus z pamelo pod cynamonową chmurką

Idąc za ciosem, poza waniliową panna cotta z musem z mango postanowiłam zrobić jej odwrotność, czyli mus owocowy, pod pierzynką z panna cotty. Zdrowszy, a równie pyszny.




Składniki:
  • 1 pamelo
  • 6 łyżek cukru o waniliowym aromacie
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 mlwody
  • 50 ml śmietanki 36 %
  • 50 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  1. Śmietankę, mleko, cynamon i 2 łyżki cukru podgrzewamy w rondelku.
  2. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika
  3. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżką ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia
  4. Dodajemy  żelatynę do śmietanki i energicznie mieszamy przez minutę
  5. Wyłuskujemy pamelo i wkładamy je do blendera
  6. Dodajemy 4 łyżki cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  7. Rozpuszczamy pozostałe 4 łyżki żelatyny w 50 ml ciepłej wody
  8. Dodajemy żelatynę do pamelo i miksujemy
  9. Przekładamy masę z pamelo do szklaneczek i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
  10. Kiedy masa stężeje wylewamy na nią masę śmietankową i znów wstawiamy do lodówki.
  11. Wierzch posypujemy startym cynamonem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print