Składniki na 4 większe porcje:
- 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- ziarna z 1laski wanilii
- 1 dojrzałe mango
- 2,5 łyżeczki żelatyny zalać 50 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać połowę cukru, ziarna wanilii i wydrążoną laskę wanilii.
- Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia.
- Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
- Pozostałą 1 łyżeczkę żelatyny zalać 3 łyżkami gorącej wody i odstawić na chwilę
- Oddzielić miąższ mango od skóry i pestki
- Zmiksować mango z cukrem
- Żelatynę chwilę podgrzać w mikrofalówce, do całkowitego rozpuszczenia.
- Do mango dodać żelatynę i jeszcze chwilę miksować
- Masę waniliową wlać do szklaneczek i wstawić do lodówki na kilka godzin
- Jak stężeje, wyłożyć mas z mango
Mus z mango jest faktycznie musem i nie ma konsystencji galaretki, więc jeżeli chcecie robić panna cottę z foremki i wyłożyć ją na talerz, należy dodać więcej żelatyny. Ja tego nie zrobiłam i moja "odwrócona" panna cotta nie wyszła do końca tak jak bym chciała... Co oczywiście nie uratowało jej przed moim łakomstwem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz