Składniki na 4 większe porcje:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarna z 1 laski wanilii
- 100 ml likieru kawowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny zalać 50 ml zimnej wody, wymięszać i dstawić na 5 minut.
- Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarna wanilii i wydrążoną laskę wanilii.
- Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia.
- Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
- Pozostałe 0,5 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami ciepłej wody i pozostawić na 5 min.
- Podgrzać rozpuszczoną żelatynę w mikrofali przez kilka sekund i wlać do likieru.
- Przykryć i odstawić do ostygnięcia, następnie przelać do kieliszków i ustawić je pd kątem, np. w pojemniku na jajka.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Ustawić pionowo i zalać masą śmietankową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz