Wreszcie dostałam agar-agar, tapiokę i całe mnóstwo innych eko-wegetariańskich przysmaków. Regularnie będę wam o nich opowiadać :)
Tymczasem przygotowałam sobie przysmak na kształt pannna-cotty na bazie roślinnego agar-agaru. W trakcie przyżądzania go, bardzo wżne jest aby użyć klarownego mleczka kokosowego. Kupując mleko kokosowe w puszce na górze zwykle odkłada się śmietanka/tłuszcz kokosowy, który by sprawił, że deser będzie smakować jak masło light ;) Takiej wersji nie polecam, natomiast tą którą widzicie poniżej jak najbardziej tak ;)
- 250 ml śmietanki 36 %
- 250 ml mleka
- 3 łyżki mleczka kokosowego (ale nie gęstej śmietanki, która zbiera się u góry puszki)
- 3 łyżki cukru o aromacie wanilii (tzn.trzymanego w towarzystwie laski wanilii)
- 2 łyżki syropu kokosowego
- ziarna z 1 laski wanilii
- 5 gr agar-agaru
Ale wypas ;)
OdpowiedzUsuń:D :D :D
OdpowiedzUsuń