wtorek, 1 lutego 2011

Sałatka ze szpinaku z jajkiem

I znów szpinak! Czemu? Tak na prawdę są dwa powody.Pierwszy jest taki, że jest zdrowy-no w końcu jest zielony a wszystko co zielone jest dobre dla człowieka (szczególnie dolary, ale one niestety nie rosną na polach) ;) Drugi powód natomiast to jego cudowna struktura. Szpinak, bowiem ma grube liście i wolno więdnie, więc mogę sobie spokojnie wieczorem zrobić sałatkę do pracy na następny dzień. 



Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • garść tartego żółtego sera
  • 1 jajko na twardo
  • 4 pieczarki
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • garść kiełków lucerny
  • łyżka zalewy z pomidorów
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy z oliwek
  1. Pieczarki umyć, pokroić każdą na 4 części i podsmażyć na oliwie
  2. Jajko pokroić na 4 części.
  3. Na talerzu ułożyć szpinak, kiełki, suszone pomidory, jajko, pieczarki i ser
  4. Łyżkę zalewy z pomidorów wymieszać z octem balsamicznym i zalać nimi sałatkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print