Robiłam wczoraj rybkę z ryżem. Bardzo dawno nie jadłam ryżu na ciepło. Zwykle ryż na stole oznacza sushi, ale ostatnio mam straszną ochotę na kuchnię tajską i indyjską i muszę przyznać że ten przepis zadowolił moje podniebienie ;)
Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym
Składniki:
- ok. 350g białej ryby (filet z mintaja lub halibuta)
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml mleka kokosowego
- ½ łyżeczki pasty curry czerwonej
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- Wszystkie składniki (poza rybą, solą i pieprzem) dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut.
- Filety z ryby kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się sosu.
- Całość dusimy na średnim ogniu ok. 7-10 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie).
- Posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem na sypko, ugotowanym również z mlekiem kokosowym.
- Ryż nastawiamy w tym samym czasie co sos.
Ryż z mlekiem kokosowym po tajsku
Składniki:
- biały długoziarnisty ryż – odmierzamy w miarce do poziomu 400ml
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Umieszczamy ryż w dużej misce kilkakrotnie płuczemy.
- Wkładamy do garnka wraz z mlekiem kokosowym, wodą, solą i cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień.
- Gdy się zagotuje zakrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu 10 do 15 minut, bez mieszania.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut (nawet gdy wyda nam się niedogotowany).
- Ryż powinien być sypki, delikatnie twardy w środku. Na dole będzie przyrumieniony; to normalne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz