środa, 16 marca 2011

Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym

Robiłam wczoraj rybkę z ryżem. Bardzo dawno nie jadłam ryżu na ciepło. Zwykle ryż na stole oznacza sushi, ale ostatnio mam straszną ochotę na kuchnię tajską i indyjską i muszę przyznać że ten przepis zadowolił moje podniebienie ;)


 Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym

Składniki:
  • ok. 350g białej ryby (filet z mintaja lub halibuta)
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki pasty curry czerwonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  1. Wszystkie składniki (poza rybą, solą i pieprzem) dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut.
  2. Filety z ryby kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się sosu. 
  3. Całość dusimy na średnim ogniu ok. 7-10 minut. 
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie).
  5. Posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem na sypko, ugotowanym również z mlekiem kokosowym.
  6. Ryż nastawiamy w tym samym czasie co sos.
Ryż z mlekiem kokosowym po tajsku
  Składniki:
  • biały długoziarnisty ryż – odmierzamy w miarce do poziomu 400ml
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  1. Umieszczamy ryż w dużej misce kilkakrotnie płuczemy.
  2. Wkładamy do garnka wraz z mlekiem kokosowym, wodą, solą i cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień.
  3. Gdy się zagotuje zakrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu 10 do 15 minut, bez mieszania.
  4. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut (nawet gdy wyda nam się niedogotowany).
  5. Ryż powinien być sypki, delikatnie twardy w środku. Na dole będzie przyrumieniony; to normalne :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print