czwartek, 14 kwietnia 2011

Muffinki czekoladowe Nigelli

Nie jestem w stanie powiedzieć ile już razy od momentu otrzymania od mamy foremek do muffinek piekłam muffinki z tego przepisu.  Przepis jest idealny! Dodanie większej ilości mąki, lub mniejszej ilości oleju sprawia że tracą na efemeryczności, więc nic nie zmieniajcie, a obiecuję że się nie zawiedziecie :)


Składniki na muffinki (na 12 szt):
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady), plus ¼ szklanki do posypania
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  1. Piekarnik nagrzać do ok. 200°C 
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao wymieszać przez chwilę w robocie kuchennym. 
  3. Dołożyć pozostałe składniki. 
  4. Krótko zmiksować.
  5. Wypełnić masą foremki i posypać odrobiną guziczków (lub posiekanej czekolady). 
  6. Piec 20 min. z podgrzewaniem dolnym i górnym w piekarniku z termoobiegiem.

Składniki na krem śmietankowy:
  • 1 szkl śmietanki kremówki (30 % do ubijania)
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 20 ml likieru kawowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  1. Białko oddzielić od żółtka.
  2. Żółtko ubić z 1/3 cukru  na puszystą masę nad garnkiem z gotującą się wodą.
  3. Dodać do żółtka serek mascarpone, likier kawowy i wanilię i jeszcze chwilę ubijać. Wystudzić.
  4. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.
  5. Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
  6. Teraz wystarczy masę z żółtka i mascarpone, bitej śmietany i białek połączyć delikatnie łyżką.
Aby uzyskać muffinki przyozdobione "czapeczkami śmietankowymi"należy ściąć wierzch muffinki, by uzyskać płaską powierzchnię przed nałożeniem masy. Niestety jeszcze nie dorobiłam się "rękawa" do kremów, więc masę nakładałam z foliowej torebki, z której odcięłam jeden róg :)


Z pozostałych wierzchów muffinek i resztek kremu można zrobić mini torciki :)

Krążki czekoladowe przekładane kremem śmietankowym, ozdobione kremem czekoladowym i pistacjami.

Krążki czekoladowe nasączane likierem kawowym, przekładane masą śmietankową, ozdobione musem czekoladowym i pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print