Nie jestem w stanie powiedzieć ile już razy od momentu otrzymania od mamy foremek do muffinek piekłam muffinki z tego przepisu. Przepis jest idealny! Dodanie większej ilości mąki, lub mniejszej ilości oleju sprawia że tracą na efemeryczności, więc nic nie zmieniajcie, a obiecuję że się nie zawiedziecie :)
Składniki na muffinki (na 12 szt):
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady), plus ¼ szklanki do posypania
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Piekarnik nagrzać do ok. 200°C
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao wymieszać przez chwilę w robocie kuchennym.
- Dołożyć pozostałe składniki.
- Krótko zmiksować.
- Wypełnić masą foremki i posypać odrobiną guziczków (lub posiekanej czekolady).
- Piec 20 min. z podgrzewaniem dolnym i górnym w piekarniku z termoobiegiem.
Składniki na krem śmietankowy:
- 1 szkl śmietanki kremówki (30 % do ubijania)
- 100 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 1/2 szkl cukru pudru
- 20 ml likieru kawowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Białko oddzielić od żółtka.
- Żółtko ubić z 1/3 cukru na puszystą masę nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Dodać do żółtka serek mascarpone, likier kawowy i wanilię i jeszcze chwilę ubijać. Wystudzić.
- Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.
- Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
- Teraz wystarczy masę z żółtka i mascarpone, bitej śmietany i białek połączyć delikatnie łyżką.
Z pozostałych wierzchów muffinek i resztek kremu można zrobić mini torciki :)
Krążki czekoladowe przekładane kremem śmietankowym, ozdobione kremem czekoladowym i pistacjami. |
Krążki czekoladowe nasączane likierem kawowym, przekładane masą śmietankową, ozdobione musem czekoladowym i pistacjami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz