środa, 27 kwietnia 2011

Pancakes z wanilią i maślanką

To są moje pierwsze w życiu pancakesy i na pewno nie ostatnie ;)
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Agaty, która reklamuje je jako jedne z najlepszych jakie jadła. Muszę przyznać że faktycznie są mięciutkie i delikatne, a poza tym niespecjalnie pracochłonne. Dzieląc podaną ilość na dwa w kilka chwil otrzymacie przepyszne śniadanko. Gorąco polecam!



Składniki (na ok. 20 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
  1. Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. 
  2. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. 
  3. W drugiej misce ubić na sztywno białka. 
  4. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. 
  5. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków.
  6. Podawać ciepłe przekładane kawałkiem masła i syropem klonowym, kukurydzianym, lub z agawy. Ja ubóstwiam je też z jogurtem, albo serkiem homogenizowanym, polane odrobiną miodu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print