środa, 27 kwietnia 2011

Zupa-krem z zielonego groszku

 To jest bardzo dobra zupa, o dominującym smaku groszku; aby go nieco zneutralizować polecam gotować ją na boczku-ja tak następnym razem na pewno zrobię ;)



składniki:

  • 800g mrożonego zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1500 ml rozrzedzonego bulionu drobiowego lub warzywnego (2 kostki bulionowe na 1,8l wody)
  • sól, pieprz
  • łyżka serka mascarpone
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  1. Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. 
  2. Selera pokrój w plasterki.
  3. Cebulę posiekaj. 
  4. Czosnek pokrój w plasterki. 
  5. Duży rondel postaw na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. 
  6. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane warzywa, wymieszaj.
  7. Duś około 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.
  8. Warzywa zalej bulionem, dodaj groszek, całość dobrze wymieszaj i zagotuj. 
  9. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem. 
  10. Zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem i papryką, a następnie dodaj serek mascarpone i śmietankę. 
  11. Zmiksuj zupę, przelej do miseczek, a na wierzch ułóż plastry smażonego boczku, lub groszek ptysiowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print