składniki:
- 800g mrożonego zielonego groszku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1500 ml rozrzedzonego bulionu drobiowego lub warzywnego (2 kostki bulionowe na 1,8l wody)
- sól, pieprz
- łyżka serka mascarpone
- 1 szkl śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki.
- Selera pokrój w plasterki.
- Cebulę posiekaj.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Duży rondel postaw na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy.
- Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane warzywa, wymieszaj.
- Duś około 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.
- Warzywa zalej bulionem, dodaj groszek, całość dobrze wymieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem.
- Zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem i papryką, a następnie dodaj serek mascarpone i śmietankę.
- Zmiksuj zupę, przelej do miseczek, a na wierzch ułóż plastry smażonego boczku, lub groszek ptysiowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz