Historia szpinaku w moim życiu jest bardzo zawiła. Najpierw było przedszkole, początkowa ciekawość i łączenie szpinaku z ziemniakami w fascynujące mozaiki. Po tych eksperymentach nastała era awersji do zielonego tworu podawanego uparcie i regularnie w towarzystwie ziemniaczków i mielonego. Jak już dorosłam to mogłam świadomie wybierać co, gdzie, jak i z czym i zatraciłam się w szpinaku na dobre :)
|
Zupa-krem ze szpinaku podana z pestkami słonecznika, słodką papryką i listkami bazylii |
Składniki:
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 1 cebula cukrowa
- 1/4 papryki
- 1 nieduży ziemniak (niekoniecznie)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- W garnuszku rozgrzać olej.
- Cebulę poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać 2 minuty.
- Paprykę drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać ok 5 minut.
- Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i papryki, podsmażać 3 minuty.
- Podsmażone warzywa zalać bulionem (ewentualnie szklanką wody z kostką rosołową).
- Gotować do miękkości ziemniaka i dodać szpinak.
- Dusić pod przykryciem, aż szpinak się rozpuści.
- Ostudzić.
- Do tak przygotowanej zupy dodać śmietankę i serek mascarpone.
- Zmiksować w blenderze (ok2 min).
- Zagotować i zupa-krem gotowa :)
Oto kilka możliwości podania:
|
Z groszkiem ptysiowym (lub grzankami) i słodką papryką |
|
Z odrobiną śmietany, plastrami kabanosa, łyżeczką chrzanu i pietruszką |
|
Z kleksem serka mascarpone, lub śmietanki i słodką papryką |
|
Z kleksem serka mascarpone, lub śmietanki, pieprzem cayenne i kawałkami papryczki chilli |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz