środa, 13 kwietnia 2011

Ukochana zupa-krem ze szpinaku

Historia szpinaku w moim życiu jest bardzo zawiła. Najpierw było przedszkole, początkowa ciekawość i łączenie szpinaku z ziemniakami w fascynujące mozaiki. Po tych eksperymentach nastała era awersji do zielonego tworu podawanego uparcie i regularnie w towarzystwie ziemniaczków i mielonego. Jak już dorosłam to mogłam świadomie wybierać co, gdzie, jak i z czym i zatraciłam się w szpinaku na dobre :)

Zupa-krem ze szpinaku podana z pestkami słonecznika, słodką papryką i listkami bazylii

Składniki:
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/4 papryki
  • 1 nieduży ziemniak (niekoniecznie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  1. W garnuszku rozgrzać olej.
  2. Cebulę poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać 2 minuty. 
  3. Paprykę drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać ok 5 minut.
  4. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i papryki, podsmażać 3 minuty.
  5. Podsmażone warzywa zalać bulionem (ewentualnie szklanką wody z kostką rosołową).
  6. Gotować do miękkości ziemniaka i dodać szpinak.
  7. Dusić pod przykryciem, aż szpinak się rozpuści.
  8. Ostudzić.
  9. Do tak przygotowanej  zupy dodać śmietankę i serek mascarpone.
  10. Zmiksować w blenderze (ok2 min).
  11. Zagotować i zupa-krem gotowa :)
 Oto kilka możliwości podania:

Z groszkiem ptysiowym (lub grzankami) i słodką papryką

Z odrobiną śmietany, plastrami kabanosa, łyżeczką chrzanu i pietruszką
Z kleksem serka mascarpone, lub śmietanki i słodką papryką

Z kleksem serka mascarpone, lub śmietanki, pieprzem cayenne i kawałkami papryczki chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print