wtorek, 19 kwietnia 2011

Zupa-krem kalafiorowo-serowa Jamiego Olivera

Po raz kolejny przepis Jamiego Olivera podsycił we mnie zachwyt nad jego kulinarnym wyczuciem :) Zupa kalafiorowo-serowa powaliła mnie na kolana, co jest szczególnie warte uwagi, zważając na fakt że za tradycyjną kalafiorową nie przepadam i generalnie rzecz biorąc nie jestem miłośniczką zup ;) Tą jednak gorąco polecam! Na pewno będę ja gotować jeszcze niejednokrotnie :)



składniki:
  • 800g kalafiora
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g sera cheddar
  • 1800 ml rozrzedzonego bulionu drobiowego lub warzywnego (2 kostki bulionowe na 1,8l wody)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej 
  • gałka muszkatołowa

  1. Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. 
  2. Selera pokrój w plasterki.
  3. Cebulę posiekaj. 
  4. Czosnek pokrój w plasterki. 
  5. Kalafiora pokrój na 1,5cm plastry.
  6. Duży rondel postaw na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. 
  7. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane warzywa, wymieszaj.
  8. Duś około 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.
  9. Zetrzyj ser do miski i odłóż na później.
  10. Warzywa zalej bulionem, całość dobrze wymieszaj i zagotuj. 
  11. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem. 
  12. Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ser i musztardę. 
  13. Zmiksuj zupę, przelej do miseczek, a na wierzch, jeśli chcesz, zetrzyj gałkę muszkatołową lub posyp lekko podsmażonym chrupiącym boczkiem
P.S. Nie zamieniajcie cheddara na żaden inny ser, bo to właśnie on jest odpowiedzialny za ostrość zupy i jej przepiękny kolor! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print