składniki (na 1 większy, lub 2 mniejsze desery):
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 szkl pokruszonych bez
- 2 lyżki cukru (u mnie brzozowy)
- 3 łyżeczki syropu z agawy (do kupienia w eko-produktach)
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szkl truskawek
- Truskawki umyć, trzy pokroić w plasterki, a pozostałe w kostkę.
- Śmietankę ubić-pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i serek mascarpone.
- Dodać pokruszone bezy i wymieszać łyżką.
- W miseczce ułożyć na dnie połowę truskawek pokrojonych w kostkę i zalać je łyżeczką syropu z agawy.
- Część plasterków truskawek ułożyć na ściankach pucharka.
- Na truskawki wyłożyć 3/4 masy ze śmietanki.
- W nałożonej śmietance zrobić wgłębienie na środku (gniazdko) i ułożyć w nim pozostałe truskawki.
- Zalać łyżeczką syropu w agawy.
- Wyłożyć pozostałą masę ze śmietanki, ułożyć na niej plasterki truskawek, zalać je ostatnią łyżeczką syropu z agawy i ozdobić małą bezą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz