sobota, 21 maja 2011

Eton mess (słodki bałagan)

Eton mess jest bardzo prostym, aksamitnym angielskim deserem o smaku zbliżonym do pavlovej. Tym razem odrobinę podrasowałam go serkiem mascarpone-kocham jednak na równi wersję klasyczną, jak i tą podrasowaną ;) Jest to zdecydowanie obowiązkowa pozycja w sezonie truskawkowym ;)



składniki (na 1 większy, lub 2 mniejsze desery):
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 szkl pokruszonych bez
  • 2 lyżki cukru (u mnie brzozowy)
  • 3 łyżeczki syropu z agawy (do kupienia w eko-produktach)
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl truskawek
  1. Truskawki umyć, trzy pokroić w plasterki, a pozostałe w kostkę.
  2. Śmietankę ubić-pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i serek mascarpone.
  3. Dodać pokruszone bezy i wymieszać łyżką.
  4. W miseczce ułożyć na dnie połowę truskawek pokrojonych w kostkę i zalać je łyżeczką syropu z agawy.
  5. Część plasterków truskawek ułożyć na ściankach pucharka.
  6. Na truskawki wyłożyć 3/4 masy ze śmietanki.
  7. W nałożonej śmietance zrobić wgłębienie na środku (gniazdko) i ułożyć w nim pozostałe truskawki.
  8. Zalać łyżeczką syropu w agawy.
  9. Wyłożyć pozostałą masę ze śmietanki, ułożyć na niej plasterki truskawek, zalać je ostatnią łyżeczką syropu z agawy i ozdobić małą bezą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print