Dłuższy czas nie robiłam już imprezy sushi, na którą z niecierpliwością oczekiwał do realizacji przepis na trójkolorowe ciasto drożdżowe z Japońskiej Kuchni Karoliny. Na szczęście znajomi wyszli z inicjatywą, więc z rozkoszną radością zabrałam się do długo oczekiwanego ugniatania :) Gorąco polecam drożdżowe ciasta-można się nieźle wyżyć, a potem bez wyrzutów sumienia zjeść uroczą babeczkę ;)
Składniki:
- 350 g mąki
- 210 ml mleka z jednym surowym jajkiem
- 70 g cukru
- 30 g masła
- 4 g soli
- 50 g drożdży
- 5 g kakao
- 5 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha
- Z mleka z surowym jajkiem, masła, cukru, soli, mąki i drożdży wyrabiać przez 20 min ciasto.
- Po 20 minutach ciasto podzielić na 3 równe części.
- Do jednej z nich z dodać kakao i wyrabiać przez 5 minut.
- Do kolejnej część ciasta dodać sproszkowaną herbatę i wyrabiać 5 minut.
- Trzy rodzaje ciasta odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie foremki na muffinki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Podrośnięte ciasta zrolować w długie walce i zapleść warkocz.
- Podzielić warkocz nożem na niewielkie części (jak kopytka).
- Włożyć ciasto do foremek piec w temperaturze ok 180st.C. przez ok 20 minut. (Można w trakcie przykryć je folią aluminiową, żeby się za bardzo nie spiekły).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz