poniedziałek, 11 lipca 2011

Babeczki w trzech kolorach


Dłuższy czas nie robiłam już imprezy sushi, na którą z niecierpliwością oczekiwał do realizacji przepis na trójkolorowe ciasto drożdżowe z Japońskiej Kuchni Karoliny. Na szczęście znajomi wyszli z inicjatywą, więc z rozkoszną radością zabrałam się do długo oczekiwanego ugniatania :) Gorąco polecam drożdżowe ciasta-można się nieźle wyżyć, a potem bez wyrzutów sumienia zjeść uroczą babeczkę ;)
  


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 210 ml mleka z jednym surowym jajkiem
  • 70 g cukru
  • 30 g masła
  • 4 g soli
  • 50 g drożdży
  • 5 g kakao
  • 5 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha
  1. Z mleka z surowym jajkiem, masła, cukru, soli, mąki i drożdży wyrabiać przez 20 min ciasto. 
  2. Po 20 minutach ciasto podzielić na 3 równe części
  3. Do jednej z nich z dodać kakao i wyrabiać przez 5 minut
  4. Do kolejnej część ciasta dodać sproszkowaną herbatę i wyrabiać 5 minut. 
  5. Trzy rodzaje ciasta odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 
  6. W międzyczasie foremki na muffinki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 
  7. Podrośnięte ciasta zrolować w długie walce i zapleść warkocz. 
  8. Podzielić warkocz nożem na niewielkie części (jak kopytka).
  9. Włożyć ciasto do foremek piec w temperaturze ok 180st.C. przez ok 20 minut. (Można w trakcie przykryć je folią aluminiową, żeby się za bardzo nie spiekły).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print