Trudno zmusić mnie do zrobienia innej bazy do muffinek. Jakiekolwiek zmiany w tym przepisie kończyły się zwykle wielkim zawodem. Zmniejszenie ilości oleju, powoduje że muffinki są za suche, mniej mąki, że są kluchowate. Wszystko jest perfekcyjne: proporcje, temperatura, czas pieczenia ;) Efekt? Delikatna, pulchniutka, wilgotna babeczka. Polecam :)
Składniki na muffinki (na 12 szt):
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 niewielkie jabłka
- 1 szklanka maślanki
- ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Piekarnik nagrzać do ok. 200°C
- Jabłka wydrążyć i pokroić w niewielkie cząstki.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać przez chwilę w robocie kuchennym.
- Dołożyć pozostałe składniki.
- Krótko zmiksować.
- Wypełnić masą foremki i posypać odrobiną jabłek.
- Piec 20 min. z podgrzewaniem dolnym i górnym w piekarniku.
dzięki za próbkę smaku. PRZEPYSZNE!!! :D
OdpowiedzUsuńZawsze do usług :D P.S. Jak już zaliczymy imprezkę sushi, umawiamy się koniecznie na indyjskie żarcie i ugotujemy je tak zajebiście że każdy język je pokocha :)
OdpowiedzUsuń