sobota, 27 sierpnia 2011

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka można w zasadzie nadziewać wszystkim i na wiele sposobów. Ja albo zawijałam wybrane składniki w rozbitą pierś, albo dodatkowo w piersi robiłam kieszonkę i smarowałam ją np.pesto, lub marynatą z ketchupu,miodu,sosu worcester i sosu hp. Pokrojone w talarki roladki możemy wykorzystać do przystawek, jako samodzielne finger foody, element koreczków, lub jako zamiennik wędliny na pieczywie.Wariacji na temat roladek z piersi kurczaka jest nieskończona ilość, a efekt zadowala nie tylko podniebienie, ale też oko. Polecam ;)









Zasada jest prosta:
  1. Rozbić mięso tłuczkiem
  2. Posolić, popieprzyć.
  3. Wypełnić wybranym nadzieniem.
  4. Zwinąć w rulonik. 
  5. Obtoczyć w mące, jajku, bułce (można ją też pominąć).
  6. Smażyć na złoty kolor pod przykryciem, grillować, lub jeżeli wolimy wersję zdrowsza, możemy pominąć mąkę i bułkę i zamiast smażyć, piec roladki w temperaturze 200 st.C ok 20 min.
  7. Podawać z parowanymi warzywami, oliwą rozmarynową, lub np.sosem tzatziki, czy czornkowym.
Przykładowe propozycje nadzienia:
  • Pesto + suszone pomidory + feta/żółty ser/mozarella
  • Pesto + żółty ser
  • Masło + gałązka rozmarynu + żółty ser
  • Dojrzały banan
  • Suszone śliwki, natka pietruszki, tymianek
  • Orzechy włoskie + żółty ser + gałązka rozmarynu
  • Orzechy włoskie + jajko na twardo + żółty ser

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print