Pierś z kurczaka można w zasadzie nadziewać wszystkim i na wiele sposobów. Ja albo zawijałam wybrane składniki w rozbitą pierś, albo dodatkowo w piersi robiłam kieszonkę i smarowałam ją np.pesto, lub marynatą z ketchupu,miodu,sosu worcester i sosu hp. Pokrojone w talarki roladki możemy wykorzystać do przystawek, jako samodzielne finger foody, element koreczków, lub jako zamiennik wędliny na pieczywie.Wariacji na temat roladek z piersi kurczaka jest nieskończona ilość, a efekt zadowala nie tylko podniebienie, ale też oko. Polecam ;)
- Rozbić mięso tłuczkiem
- Posolić, popieprzyć.
- Wypełnić wybranym nadzieniem.
- Zwinąć w rulonik.
- Obtoczyć w mące, jajku, bułce (można ją też pominąć).
- Smażyć na złoty kolor pod przykryciem, grillować, lub jeżeli wolimy wersję zdrowsza, możemy pominąć mąkę i bułkę i zamiast smażyć, piec roladki w temperaturze 200 st.C ok 20 min.
- Podawać z parowanymi warzywami, oliwą rozmarynową, lub np.sosem tzatziki, czy czornkowym.
Przykładowe propozycje nadzienia:
- Pesto + suszone pomidory + feta/żółty ser/mozarella
- Pesto + żółty ser
- Masło + gałązka rozmarynu + żółty ser
- Dojrzały banan
- Suszone śliwki, natka pietruszki, tymianek
- Orzechy włoskie + żółty ser + gałązka rozmarynu
- Orzechy włoskie + jajko na twardo + żółty ser
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz