sobota, 10 września 2011

Maki na polską modłę z omletem pesto

Kiedy w ostatniej chwili zorientujemy się, że nie możemy zrobić koreczków, bo zabrakło wykałaczek, jest jeszcze dla nas ratunek-wszystkie skałdniki możemy zawinąć w delikatny, aromatyczny omlet, który z pewnością spodoba się gościom bardziej niż klasyczne koreczki :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1i 1/2 łyżki pesto
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • 2 kabanosy
  • kilka zielonych oliwek do ozdoby
  1. Żółty ser pokroić w słupki.
  2. Jajka rozbełtać z pesto, octem, solą i pieprzem.
  3. Rozgrzać patelnię bez tłuszczową i smażyć na niej omlet nie przewracając na drugą stronę.
  4. Kiedy wierzch się zetnie, zdjąć z ognia. 
  5. Ułożyć z brzegu po dwóch przeciwległych stronach omleta kabanosy i żółty ser, po czym zwijać je do środka (tak by powstały dwa bliźniacze omlety).
  6. Przeciąć omlet na środku, by oddzielić dwa rulony.
  7. Rulony ułożyć na desce do krojenia i pokroić na niewielkie maki.
  8. Ozdobić zielona oliwką.
  9. Podawać z chrzanem i musztardą angielską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print