wtorek, 6 września 2011

Sos BBQ i tofu

Sezon grillowy po woli się kończy. Na pożegnanie tofu w sosie BBQ :)

 


Składniki na sos BBQ:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 500 ml soku pomidorowego, lub pulpy pomidorowej
  • 1/4 szkl. octu winnego
  • 1/4 szkl. melasy, lub cukru murcadavo
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka oliwy rozmarynowej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • gałązka świeżego rozmarynu
Składniki na tofu:
  • 1 kostka tofu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść i podsmażyć je przez kilka minut na oliwie.
  2. Dodać resztę składników i gotować je przez 30 min od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
  4. Tofu wyjąć z opakowania i odsączać ok.10 min.
  5. Poktoić w kostkę i podsmażać na złoty kolor na oliwie.
  6. Do tofu dodać kilka łyżek sosu BBQ i podsmażać jeszcze kilka minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print