Muffinki zrobiłam z
tego przepisu, z tą różnicą, że zamiast sera w środku ozdobiłam je czapeczką z wierzchu :) Wyrosły pięknie, smakowały bardzo i to tyle w temacie ;)
Składniki na muffinki:
- 3 jajka
- 3/4 szkl. oleju
- 1 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 1/4 szkl. mąki
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść rodzynek namoczonych w kilku łyżkach rumu (lub aromatu rumowego i wody)
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 op.serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 op.budyniu śmietankowego
- 4 łyżki masła
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Ubić jajka z cukrem.
- Dodać utartą marchewkę, olej, mąkę, cynamon, proszek i sodę i ubijać do połączenia skłądników.
- Dodać namoczone rodzynki.
- Formę na muffinki wyłożyć foremkami papierowymi.
- Wykładać ciasto do 3/4 foremki.
- Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut i wystudzić.
- 450 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, a w pozostałej ilości rozrobić budyń.
- Rozrobiony proszek budyniowy dodać do śmietanki i gotować na wolnym ogniu kilka minut i odstawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone, masło, cukier puder i cukier waniliowy ubić w robocie kuchennym.
- Dodać ostudzony budyń i ubijać do uzyskania gładkiej masy.
- Nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać muffinki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz