wtorek, 13 września 2011

Muffinki marchewkowe z czapeczką

Muffinki zrobiłam z tego przepisu, z tą różnicą, że zamiast sera w środku ozdobiłam je czapeczką z wierzchu :) Wyrosły pięknie, smakowały bardzo i to tyle w temacie ;)



Składniki na muffinki: 
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 1/4 szkl. mąki
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek namoczonych w kilku łyżkach rumu (lub aromatu rumowego i wody)
 Składniki na krem:
  •  500 ml śmietanki kremówki
  • 1 op.serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 op.budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki masła
  1. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  2. Ubić jajka z cukrem.
  3. Dodać utartą marchewkę, olej, mąkę, cynamon, proszek i sodę i ubijać do połączenia skłądników. 
  4. Dodać namoczone rodzynki. 
  5. Formę na muffinki wyłożyć foremkami papierowymi. 
  6. Wykładać ciasto do 3/4 foremki. 
  7. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut i wystudzić. 
  8.  450 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, a w pozostałej ilości rozrobić budyń.
  9. Rozrobiony proszek budyniowy dodać do śmietanki i gotować  na wolnym ogniu kilka minut i odstawić do ostygnięcia.
  10. Serek mascarpone, masło, cukier puder i cukier waniliowy ubić w robocie kuchennym.
  11. Dodać ostudzony budyń i ubijać do uzyskania gładkiej masy.
  12. Nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać muffinki.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print