Ciasto:
- 300 g mąki razowej
- 70 g masło
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 100 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (w tym1 kg antonówek)
- 1 szkl Physalis
- 100 g rodzynek suszonych
- 30 g cukru brązowego
- 50 g miodu pszczelego
- 15 g cukru brązowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki razowej
- 1/2 szkł płatków owsianych
- 1/2 szkl cukru brązowego
- 1/2 szkl zimnego masła
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód.
- Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki.
- Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce.
- Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
- Ciastem wykleić wyłożoną papierem formę do pieczenia. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12minut do rozgrzanego do 190stopni piekarnika.
- Zrobić kruszonkę-rozcierając składniki w palcach.
- Na podpieczony placek wyłożyć jabłka i włożyć ponownie do piekarnika na 30minut-w trakcie można przykryć folią aluminiową,żeby brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły.
- Wysypać na jablka kruszonkę i zapiekać jeszcze ok.12 minut.
- Podawać na ciepło z lodami malaga.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz