sobota, 17 września 2011

Razowa szarlotka z owsianą kruszonką

Rzadko robię ciasta, ze względu na to, że nie są specjalnie zdrowe, jednak szarlotce z rodzynkami i orzechami, na cieście razowym i z kruszonką z płatków owsianych nie możemy niczego zarzucić :) Kruszonka jest bardzo chrupka, dlatego doskonale kontrastuje z upieczonymi jabłkami, natomiast lody genialnie łagodzą ich kwaskowatoć.Szarlotka wzorowana na przepisie z tej strony. Gorąco polecam :)




Ciasto:
  • 300 g mąki razowej
  • 70 g masło
  • 80 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek (w tym1 kg antonówek)
  • 1 szkl Physalis
  • 100 g rodzynek suszonych
  • 30 g cukru brązowego
  • 50 g miodu pszczelego
  • 15 g cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
Kruszonka:
  • 1/2 szkl mąki razowej
  • 1/2 szkł płatków owsianych
  • 1/2 szkl cukru brązowego
  • 1/2 szkl zimnego masła 

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód. 
  3. Szybko zagnieść ciasto,  uformować kulę i włożyć do lodówki.
  4. Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce. 
  5. Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
  6. Ciastem wykleić wyłożoną papierem formę do pieczenia. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12minut do rozgrzanego do 190stopni piekarnika.
  7. Zrobić kruszonkę-rozcierając  składniki w palcach.
  8. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka i włożyć ponownie do piekarnika na 30minut-w trakcie można przykryć folią aluminiową,żeby brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły. 
  9. Wysypać na jablka kruszonkę i zapiekać jeszcze ok.12 minut. 
  10. Podawać na ciepło z lodami malaga.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print