wtorek, 20 września 2011

Pasztet warzywny

Bardzo lubię pasztety warzywne, jednak na dłuższy czas z niewiadomych przyczyn o nich zapomniałam. Na szczęście otrząsnęłam się z amnezji i to w sposób spektakularny! :) Pasztet na który przepis podaję Wam poniżej jest bardzo zdrowy i bardzo smaczny, a wykonanie go nie wymaga specjalnie dużo pracy. Konsystencja, mimo braku dodatku bułki czy tłuszczu zwierzęcego jest zwarta (więc z powodzeniem możemy go sobie pokroić na kanapki), a chrupiące, duże kawałki orzechów włoskich doskonale go urozmaicają.



Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy rozmarynwej
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  1. Piekarnik nagrzac do temp.175 st.C.
  2. Keksówkę wysmarowac masłem i obsypać bułką tartą.
  3. Marchewki obrać i zmiksować z migdałami.
  4. cebulę i selera naciowego podsmażyć i dusić ok 5 min.
  5. Orzechy rozgnieść w dłoni.
  6. Czosnek rozgnieść, lub drobno pokroić.
  7. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyc do keksówki.
  8. Piec ok. 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print