niedziela, 30 października 2011

Placki z dyni

Wytrawne, serowe placuszki z dyni z dodatkiem włoskich orzechów- bardzo wilgotne w środku, o intensywnym serowym smaku. Można powiedzieć, że to zdrowsza wersja placków ziemniaczanych. Ja smażyłam je na patelni beztłuszczowej, pod przykryciem. Przepis zaczerpnięty z bloga addio pomidory. Polecam :)

Składniki:

  • 140 g dyni startej na tarce o drobnych oczkach
  • 30g otrębów owsianych
  • 60 g startego ostrego sera (np.cheddar)
  • 1 jajko
  • 20 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • sól, pieprz, imbir
  1. Odciśniętą dynię mieszamy  z płatkami owsianymi.
  2. Dodajemy ser, orzechy, przyprawy i jajko.
  3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, lub n patelni beztłuszczowej.
  4. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print