Kolega polecił mi przygotowanie zupy dyniowej na bazie białego wina :) Nie musiał mnie długo namawiać :) Podział był sprawiedliwy-kieliszek wina dla zupy i kieliszek dla mnie :) Uczciwość, to to co celebruję z radością :)
Składniki:
- 2 szkl. puree dyniowego
- 200 ml wywaru warzywnego (200 ml wody i eko-kostka rosołowa)
- 100 ml śmietanki 30 % (może być też 18%)
- 100 ml wina białego półwytrawnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzy cayenne
- Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu zagotowania.
- Doprawiamy do smaku.
- Dziwimy się, że tak szybko mamy gotową genialną zupę ;) P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza :D
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz