środa, 26 października 2011

Zupa-krem z dyni na białym winie

Kolega polecił mi przygotowanie zupy dyniowej na bazie białego wina :) Nie musiał mnie długo namawiać :) Podział był sprawiedliwy-kieliszek wina dla zupy i kieliszek dla mnie :) Uczciwość, to to co celebruję z radością :)



Składniki:
  • 2 szkl. puree dyniowego
  • 200 ml wywaru warzywnego (200 ml wody i eko-kostka rosołowa)
  • 100 ml śmietanki 30 % (może być też 18%)
  • 100 ml wina białego półwytrawnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzy cayenne
  1. Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu zagotowania.
  2. Doprawiamy do smaku.
  3. Dziwimy się, że tak szybko mamy gotową genialną zupę ;) P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza :D
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print