czwartek, 6 października 2011

Szarlotka

Po raz kolejny szarlotka. Tym razem z jabłek o tajemniczej nazwie "fantazja". Miałam złudną nadzieję, że okażą się twardsze i stworzą mozaikę... Stworzyły tymczasem kisiel. ;) Pomysłowo. No, w końcu jabłka z "fantazją" ;) Korzystałam z przepisu na szarlotkę z Pozytywnej Kuchni i zauroczona nim, w najbliższym czasie spróbuję jeszcze raz, bo mój efekt finalny niestety dosyć znacznie odbiega od oryginału :)
Szarlotka wyszła dosyć słodka, więc ilość cukru można z powodzeniem zmniejszyć, spód natomiast bardzo smaczny: kruchy, delikatny... Mniam. Polecam szczególnie klasycznie, na ciepło z lodami (np.malaga). Szaleństwo! :)




Składniki na formę 26 cm:
Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki (pszenna lub krupczatka)
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 żółtka (ugotowane na twardo)
Masa jabłkowa:
  • 6-8 jabłek winnych (obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plasterki o grubości ok. 3-5 mm)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (ja użyłam kukurydzianej)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

  1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C.
  2. Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach do miski.
  3. Zasypujemy masło mąką i delikatnie mieszamy, aby wszystkie kawałki dokładnie się w niej obtoczyły. 
  4. Dodajemy cukier i rozkruszone żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. 
  5. Odstawiamy do chłodzenia na ok. 1 godzinę.
  6. Jabłka przekładamy na bardzo dużą patelnię, dodajemy rodzynki i płatki migdałowe i zasypujemy cukrem. 
  7. Prażymy na niewielkim ogniu na np.ceramicznej patelni, bardzo delikatnie mieszając.
  8. Kiedy puszczą sok i cały cukier się w nim rozpuści.
  9. Zasypujemy jeszcze twarde jabłka mąką kukurydzianą i bardzo szybko i dokładnie mieszamy.
  10. Trzymamy na ogniu, starając się jak najrzadziej mieszać, do czasu aż z soku jabłkowego i mąki utworzy się masa budyniowa.
  11. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. 
  12. Ciastem wyklejamy dno i boki tortownicy wysmarowanej grubo masłem.
  13. Do tortownicy wyłożonej ciastem przekładamy masę jabłkową.
  14. Brzegi tortownicy owijamy folią aluminiową, żeby ciasto się nie spaliło. 
  15. Ciasto wstawiamy do piekarnika. 
  16. Pieczemy ciasto przez ok. 1 godzinę. 
  17. Po 30 minutach obniżamy temperaturę pieczenia do 200 st. C
  18. Gdyby w trakcie pieczenia góra ciasta zaczęła zbyt mocno się rumienić, można przykryć ją papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print