Szarlotka wyszła dosyć słodka, więc ilość cukru można z powodzeniem zmniejszyć, spód natomiast bardzo smaczny: kruchy, delikatny... Mniam. Polecam szczególnie klasycznie, na ciepło z lodami (np.malaga). Szaleństwo! :)
Składniki na formę 26 cm:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki (pszenna lub krupczatka)
- 1 kostka masła
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka (ugotowane na twardo)
- 6-8 jabłek winnych (obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plasterki o grubości ok. 3-5 mm)
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (ja użyłam kukurydzianej)
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 50 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C.
- Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach do miski.
- Zasypujemy masło mąką i delikatnie mieszamy, aby wszystkie kawałki dokładnie się w niej obtoczyły.
- Dodajemy cukier i rozkruszone żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto.
- Odstawiamy do chłodzenia na ok. 1 godzinę.
- Jabłka przekładamy na bardzo dużą patelnię, dodajemy rodzynki i płatki migdałowe i zasypujemy cukrem.
- Prażymy na niewielkim ogniu na np.ceramicznej patelni, bardzo delikatnie mieszając.
- Kiedy puszczą sok i cały cukier się w nim rozpuści.
- Zasypujemy jeszcze twarde jabłka mąką kukurydzianą i bardzo szybko i dokładnie mieszamy.
- Trzymamy na ogniu, starając się jak najrzadziej mieszać, do czasu aż z soku jabłkowego i mąki utworzy się masa budyniowa.
- Jabłka odstawiamy do przestudzenia.
- Ciastem wyklejamy dno i boki tortownicy wysmarowanej grubo masłem.
- Do tortownicy wyłożonej ciastem przekładamy masę jabłkową.
- Brzegi tortownicy owijamy folią aluminiową, żeby ciasto się nie spaliło.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy ciasto przez ok. 1 godzinę.
- Po 30 minutach obniżamy temperaturę pieczenia do 200 st. C.
- Gdyby w trakcie pieczenia góra ciasta zaczęła zbyt mocno się rumienić, można przykryć ją papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz