Bardzo prosty chleb z semoliny: szybko się robi, jest estetyczny, bardzo elastyczny; a w smaku przypomina tostowy, mimo że ma dwukrotnie większą zawartość błonnika. Niektórym smakuje bardzo innym średnio, reszcie wcale :) Kwestia gustu-jak ze wszystkim- np.moja mama nie cierpi selera naciowego za który ja z chęcią dam się poszatkować ;)
Mi osobiście chlebek smakuje, aczkolwiek wolę ciężkie, razowe pieczywo z oszałamiającą ilością wszelkiego rodzaju nasion rozkosznie chrupiących w zębach :)
- 1,5 kg semoliny
- 300 ml wody
- 15 dkg drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Wymieszać 50 ml wody, drożdże, 1 szkl. Semoliny, sól i oliwę.
- Dodać resztę mąki i wody i wyrabiać 8 min.
- Pozostawić pod przykryciem na 1 godz.
- Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
- Wyrabiać ciasto 4 min.
- Uformować kulę, posmarować wodą, naciąć na środku w krzyż i posypać makiem.
- Piec ok 20 min. z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz