sobota, 26 listopada 2011

Chleb z semoliny

Bardzo prosty chleb z semoliny: szybko się robi, jest estetyczny, bardzo elastyczny; a w smaku przypomina tostowy, mimo że ma dwukrotnie większą zawartość błonnika. Niektórym smakuje bardzo innym średnio, reszcie wcale :) Kwestia gustu-jak ze wszystkim- np.moja mama nie cierpi selera naciowego za który ja z chęcią dam się poszatkować ;)
Mi osobiście chlebek smakuje, aczkolwiek wolę ciężkie, razowe pieczywo z oszałamiającą ilością wszelkiego rodzaju nasion rozkosznie chrupiących w zębach :)



  • 1,5 kg semoliny
  • 300 ml wody
  • 15 dkg drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

  1. Wymieszać 50 ml wody,  drożdże, 1 szkl. Semoliny, sól i oliwę.
  2. Dodać resztę mąki i wody i wyrabiać 8 min.
  3. Pozostawić pod przykryciem na 1 godz.
  4. Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
  5. Wyrabiać ciasto 4 min.
  6. Uformować kulę, posmarować wodą, naciąć na środku w krzyż i posypać makiem.
  7. Piec ok 20 min. z termoobiegiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print