Chlebki naan
„Kuchnia indyjska. Najpelsze przepisy” wyd. publicat
Pieczywko banalne w wykonaniu, perfekcyjnie pasujące do indyjskich potraw :D Bierzesz w dłoń gorący chlebek, odłamujesz kawałek, nabierasz nim sosy, sałatki... Rozkosz wspólnego ucztowania :D
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 12g świeżych drożdży
- 4 łyżki letniego mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego nasła
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i odstawić na 15 min.
- Mąkę i sól przesiać do dużej miski.
- Do miski z mąką dodać zaczyn z drożdży, olej, jogurt i jajko (dodać odrobinę wody jeśli będzie zbyt suche).
- Ugniatać ciasto ok 10 min, włożyć je do miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
- Piekarnik nagrzać do 230 st.C.
- Wyrabiać ciasto jeszcze przez ok 2 min.
- Podzielić na 3 duże, lub 6 małych kawałków o grubości ok 5-8 mm.
- Piec na gorcej blasze w maksymalnie rozgrzanym piekarniku ok 3-4 min (aż wyrosną).
- Posmarować masłem, natrzeć czosnkiem, posypać solą i podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz