sobota, 26 listopada 2011

Chlebki naan

Chlebki naan
„Kuchnia indyjska. Najpelsze przepisy” wyd. publicat

Pieczywko banalne w wykonaniu, perfekcyjnie pasujące do indyjskich potraw :D Bierzesz w dłoń gorący chlebek, odłamujesz kawałek, nabierasz nim sosy, sałatki... Rozkosz wspólnego ucztowania :D


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 12g świeżych drożdży
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego nasła
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli

  1. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i odstawić na 15 min.
  2. Mąkę i sól przesiać do dużej miski.
  3. Do miski z mąką dodać zaczyn z drożdży, olej, jogurt i jajko (dodać odrobinę wody jeśli będzie zbyt suche).
  4. Ugniatać ciasto ok 10 min, włożyć je do miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
  5. Piekarnik nagrzać do 230 st.C.
  6. Wyrabiać ciasto jeszcze przez ok 2 min.
  7. Podzielić na 3 duże, lub 6 małych kawałków o grubości ok 5-8 mm.
  8. Piec na gorcej blasze w maksymalnie rozgrzanym piekarniku ok 3-4 min (aż wyrosną).
  9. Posmarować masłem, natrzeć czosnkiem, posypać solą i podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print