sobota, 26 listopada 2011

Sałatka z cieciorki i bakłażana

Cieciorka ze smażonym bakłażanem
BBC Good Food

Bardzo prosta i smaczna (przynajmniej dla tych którzy lubią cieciorkę i bakłażana) ;) 



Sałatka:
  • 1 mały bakłażan
  • 1 puszka cieciorki
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oliwy


Dip:
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  1. Bakłażana bardzo cienko pokroić, obsypać solą i odstawić na ok 15 min.
  2. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki dipu.
  3. Posiekać kolendrę.
  4. Posiekać cebulę.
  5. Wysypać odsączoną cieciorkę do miski, dodać do niej dip i kolendrę.
  6. Bakłażana opłukać pod zimną wodą, odsączy, odcisnąć i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju razem z cebulą.
  7. Wystudzić i wymieszać z cieciorką.
  8. Podawać z chlebkami naan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print