sobota, 26 listopada 2011

Sambar

Sambar
„Smaki. Dzień dobry TVN”

Jedzonko spoko... Jeżeli ktoś lubi kuchnię indyjską :) Ja na pewno będę odtwarzać i ulepszać na swój smak itp :) Kocham kuchnię indyjską, kocham soczewicę, kocham kolendrę, kocham curry, kocham czosnek... :) No i mojego psa... Ale on nie trafi do gara ;) Dosyć o miłości, czas przejść do czynu spożycia ;) Enjoy!



Składniki:
  • 1 filiżanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyka cukru trzcinowego
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 4 cebule czerwone
  • 1 papryka czerwona (powinna być szklanka dyni,ale nie miałam)
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego

  1. Soczewice namoczyć ok 30 min.
  2. Odsączyć soczewicę, dodać sok z cytryny, pół pokrojonego pomidora, 1 drobno posiekaną cebulę.
  3. Gotować do miękkości, ostudzić i zmiksować.
  4. 1 cebulę, ½ pomidora, cukier, czosnek i ½ każdej z przypraw podsmażać tak długo, aż powstanie gęsty sos.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć resztę przypraw, dodać posiekaną resztę cebuli, pomidora, paprykę.
  6. Dusić kilka minut, po czym dodać sos, soczewicę, odrobinę wody i sól do smaku.
  7. Dusić ok 15 min na wolnym ogniu.
  8. Podawać posypane kolendrą w towarzystwie chlebków naan.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print