Sambar
„Smaki. Dzień dobry TVN”
Jedzonko spoko... Jeżeli ktoś lubi kuchnię indyjską :) Ja na pewno będę odtwarzać i ulepszać na swój smak itp :) Kocham kuchnię indyjską, kocham soczewicę, kocham kolendrę, kocham curry, kocham czosnek... :) No i mojego psa... Ale on nie trafi do gara ;) Dosyć o miłości, czas przejść do czynu spożycia ;) Enjoy!
Składniki:
- 1 filiżanka czerwonej soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyka cukru trzcinowego
- ¾ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 4 cebule czerwone
- 1 papryka czerwona (powinna być szklanka dyni,ale nie miałam)
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Soczewice namoczyć ok 30 min.
- Odsączyć soczewicę, dodać sok z cytryny, pół pokrojonego pomidora, 1 drobno posiekaną cebulę.
- Gotować do miękkości, ostudzić i zmiksować.
- 1 cebulę, ½ pomidora, cukier, czosnek i ½ każdej z przypraw podsmażać tak długo, aż powstanie gęsty sos.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć resztę przypraw, dodać posiekaną resztę cebuli, pomidora, paprykę.
- Dusić kilka minut, po czym dodać sos, soczewicę, odrobinę wody i sól do smaku.
- Dusić ok 15 min na wolnym ogniu.
- Podawać posypane kolendrą w towarzystwie chlebków naan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz