Składniki:
- 1 kg mąki semoliny
- 6 jaj
- 33 ml oleju
- 150 ml soku pomidorowego
- szczypta soli
- 1 szkl. zwykłej mąki pszennej do posypywania stolnicy
- Jaja ocieplone do temperatury pokojowej mieszamy dłonią z oliwą, sokiem, solą i odrobiną mąki.
- Wyrabiając ciasto systematycznie dosypujemy pozostałą mąkę.
- Kiedy ciasto będzie elastyczne owijamy je w folię aluminiową i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
- Dzielimy ciasto na dwie części-jedną zwijamy spowrotem w folię.
- Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy.
- Kiedy będzie miało grubość ok 2 mm przesypujemy je mąką, zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski.
- Rozwijamy "ślimaczki" makaronowe i obficie delikatnie obtaczamy je w mące.
- Odkładamy na posypaną mąką stolnicę do przeschnięcia na kilka godzin.
- Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem
Super sprawą jest maszynka do wałkowania makaronu, dość tania i bardzo ułatwia pracę :)
OdpowiedzUsuń:D Masz rację. Ostatnio wałkowałam makaron z 3 kg mąki i w chwili słabości miałam ochotę się tym wałkiem wyłączyć z rzeczywistości ;) Udało się na szczęście powstrzymać tkwiącego w Nas wszystkich, łaknącego krwi Tanatosa a na pocieszenie urósł bajceps :D
OdpowiedzUsuń