niedziela, 1 stycznia 2012

Makaron - przepis podstawowy

Kolega z kursu na kucharza zorganizował mi i moim znajomym cały wór semoliny (mąka z pszenicy durum używana np. w Indiach do produkcji deserów, czy we Włoszech jako dodatek min. do makaronów). Poniższy przepis na makaron, podobnie, jak mąkę zawdzięczam Antoniu, za co Mu bardzo dziękuję :)



Składniki:

  • 1 kg mąki semoliny
  • 6 jaj
  • 33 ml oleju
  • 150 ml soku pomidorowego
  • szczypta soli
  • 1 szkl. zwykłej mąki pszennej do posypywania stolnicy
  1. Jaja ocieplone do temperatury pokojowej mieszamy dłonią z oliwą, sokiem, solą i odrobiną mąki.
  2. Wyrabiając ciasto systematycznie dosypujemy pozostałą mąkę.
  3. Kiedy ciasto będzie elastyczne owijamy je w folię aluminiową i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
  4. Dzielimy ciasto na dwie części-jedną zwijamy spowrotem w folię. 
  5. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy. 
  6. Kiedy będzie miało grubość ok 2 mm przesypujemy je mąką, zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski.
  7. Rozwijamy "ślimaczki" makaronowe i obficie delikatnie obtaczamy je w mące.
  8. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę do przeschnięcia na kilka godzin.
  9. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem

2 komentarze:

  1. Super sprawą jest maszynka do wałkowania makaronu, dość tania i bardzo ułatwia pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :D Masz rację. Ostatnio wałkowałam makaron z 3 kg mąki i w chwili słabości miałam ochotę się tym wałkiem wyłączyć z rzeczywistości ;) Udało się na szczęście powstrzymać tkwiącego w Nas wszystkich, łaknącego krwi Tanatosa a na pocieszenie urósł bajceps :D

    OdpowiedzUsuń

Print