czwartek, 19 stycznia 2012

Pstrąg w pomidorach

Może połączenie ryby i pomidorów, to nie jest mój największy faworyt w kwestii ryb, ale z pewnością jest to smaczny, szybki i bardzo zdrowy obiad, więc polecam :)
 Przepis zaczerpnięty z Lawendowego Domu"zima 2011" (u mnie pstrąg zamiast makreli) :)




Składniki:
  • 2 filety pstrąga
  • 500 gr pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl czarnych oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  1. Rybę umyć, doprawić sola i pieprzem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
  3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, lub plasterki i wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Pomidorki przekroić na pół i wyłożyć na cebulę..
  5. Rybę wyłożyć do naczynia skórą do dołu, wyłożyć na nią oliwki i skropić sokiem z cytryny.
  6. Piec w temperaturze ok 190 st C 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print