czwartek, 22 marca 2012

Makaron z sosem orzechowo-grzybowym

Jeżeli na obiad przygotowuję makaron, to razowy, chociaż muszę przyznać, że ten sos dużo bardziej mi smakuje ze zwykłym pszennym tagliatelle.  Przepis zaprezentował mi kiedyś znajomy: Antonio, który w oryginalnej wersji nie dodawał kurczaka, ale za to dolewał burbon (do grzybów i orzechów-przed dodaniem śmietanki) i całość podpalał :D :D :D




Składniki:

  • 400 gr makaronu razowego
  • 1 szkl grzybów suszonych
  • 1 szkl orzechów włoskich
  • 1 szkl śmietany 9% (poprzednio robiłam z 30% i był lepszy-pozostawiam to Waszym sumieniom ;) )
  • 2 łyżki masła
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • parmezan
  • 1 szkl wody
  1. Grzyby namoczyć przez noc w szklance wody.
  2. Odcedzić-wodę zachować.
  3. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni.
  4. Dodać masło, suszone grzyby, kilka łyżek wody z grzybów, sól i pieprz, oraz śmietankę.
  5. Dusić ok 10 min.
  6. W tym czasie ugotować makaron (ok 5 min.) i usmażyć kurczaka w ulubionych przyprawach (np. sól, pieprz, chilli i słodka papryka).
  7. Makaron i kurczaka wrzucić do sosu. Na talerzach posypać parmezanem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print