składniki na 24 szt. muffinek:
- 1 szkl maślanki
- 2/3 szkl śmietany 18%
- 1/2 szkl masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl kakaa gorzkiego
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- 2 szkl mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
składniki na krem:
- 100 g czekolady
- 1 szkl śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl cukru pudru
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Masło rozpuścić i zmiksować z jajami, maślanką i śmietaną.
- Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować.
- Wylać ciasto do papilotek i piec ok 23 min.
- Czekoladę rozpuścić w ok 1/4 szkl kremówki.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody; mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Resztę kremówki ubić; pod koniec dodając cukier i wystudzoną żelatynę.
- Ubita śmietanę wmieszać do rozpuszczonej, ostudzonej czekolady i wstawić do lodówki.
- Z upieczonych muffinek, odciąć czubek, wydrążyć środek, nałożyć krem, przykryć odciętą czapeczką i wstawić do lodówki.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz