Składniki na 3 pizze o średnicy 23 cm:
- 1,5 szkl semoliny (jeżeli nie macie możecie użyć np.krupczatki :) )
- 1,5 szkl. mąki żytniej razowej typu 1850 graham
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 50 g drożdży świeżych
- 3/4 szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- W 1/2 szkl. ciepłej wody rozpuścić drożdże i cukier i odstawić na ok 15 min.
- Z rozpuszczonych drożdży i wszystkich pozostałych składników zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody). Żeby ciasto drożdżowe było pulchne ja staram się je zagniatać minimum 8 min. To z reguły wystarcza :)
- I teraz tak-możemy odstawić ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia, ale nie musimy. Ja z racji pośpiechu od razu 1 porcję upiekłam i ciasto wyszło pyszne, pulchniutkie, mniam! :)
- Zatem jeżeli ciasto nie wyrasta to idziemy dalej. Dzielimy je na 3 części-z każdej wyjdzie pizza o średnicy ok 23 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C.
- Wysmarowane naczynie na tartę, blachę, tortownicę, czy co tam sobie chcemy wykładamy 1 porcją ciasta, rozprowadzając je palcami.
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i ulubionymi składnikami (u mnie gotowany kurczak, cebulka, oliwki, ser, pomidorki świeże i suszone, a na drugiej pizzy jeszcze karczochy ukochane).
- Pieczemy ok 25-30 min.
I co teraz?! 1 pizzę zjeść, 2 upiec i zabrać następnego dnia do pracy, 3 w pełni przygotowaną (ze składnikami), surową wstawić do lodówki i upiec następnego dnia na kolację :)
Smaaaacznego! :D
A może jeszcze domowy sos pomidorowy do tego?
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów bez skórek
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki curry czerwonego
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Paprykę kroimy drobno. Cebulę obieramy ze skórki (hehe tylko z tej wierzchniej ;) ), kroimy niespecjalnie drobno i razem z papryką podsmażamy na oliwie.
- Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy.
- Dusimy ok 10 min.
- Miksujemy ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze 5 min.
- Studzimy, dodajemy łyżkę fety i ... Gotowe :D
Oczywiście, że pizza może być zdrowa - wystarczy odpowiednio dobrać wszelkiego rodzaju składniki, a wyjdzie coś zdrowego a zarazem pysznego.
OdpowiedzUsuń