Składniki:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki razowej typu 1859 graham
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1/4 szkl ciepłej wody + 1/3 szkl ciepłej wody
- 1 szklanka jogurtu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. ciepłej wody i odstawić na kilka minut.
- W pozostałej wodzie rozpuścić miód.
- Drożdże i miód połączyć ze sobą, po czym dodać ok 200 g przesianej mąki i wymieszać.
- Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min.
- Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ok 10 min. W razie potrzeby dolać wody.
- Do wysmarowanego oliwą naczynia (u mnie naczynie 20x20 cm) włożyć ciasto, posmarować wierzch wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
- Piec ok 35 min- 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ciasto jest dosyć kruche, ale dzięki połączeniu drożdży, miodu i pestek ma ciekawy, nieprzeciętny smak. My jedliśmy kromki, grillowane na patelni z tą pastą jajeczną :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz