sobota, 21 kwietnia 2012

Drożdżowy chleb razowy

Niespecjalnie często jadam chleb. Wolę jogurt domowej roboty (już niedługo nowy post o jogurcie i jego dobroczynnym wpływie na nasz przewód pokarmowy) i domową granolkę. No, chyba że w chlebie jest dużo błonnika, pestek i ugniotłam go własnoręcznie w pocie czoła i zgrzycie mięśni ;)



Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki razowej typu 1859 graham
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szkl ciepłej wody + 1/3 szkl ciepłej wody
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. ciepłej wody i odstawić na kilka minut.
  2. W pozostałej wodzie rozpuścić miód. 
  3. Drożdże i miód połączyć ze sobą, po czym dodać ok 200 g przesianej mąki i wymieszać. 
  4. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min.
  5. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ok 10 min. W razie potrzeby dolać wody.
  6. Do wysmarowanego oliwą naczynia (u mnie naczynie 20x20 cm) włożyć ciasto, posmarować wierzch wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. 
  7. Piec ok 35 min- 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ciasto jest dosyć kruche, ale dzięki połączeniu drożdży, miodu i pestek ma ciekawy, nieprzeciętny smak. My jedliśmy kromki, grillowane na patelni z pastą jajeczną :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print