a. szarlotką
b. szybką szarlotką
Czego chcieć więcej? Duetu z lodami Haagen-Dazs ;) U mnie niestety tylko bitka-śmietka. Czekam na wypłatę, więc dziś nie na bogato ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki wrocławskiej (ja dałam mąkę o symbolu 550)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 kg soczystych jabłek
- 1 filiżanka soku jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- W misce wymieszać mąkę z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodaje do nich filiżankę soku, łyżeczkę cynamonu i cukier waniliowy.
- Do tortownicy o średnicy 22 cm wsypać połowę suchych składników.
- Ułożyć na nich jabłka i wysypać na nie drugą część suchych składników.
- Kostkę masła zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.
- Ciasto piec około 60 minut w pierniku rozgrzanym do 180 st.C.
- Ostudzić w foremce
- Podawać z lodami i bitą śmietaną :D
uwielbiam szarlotki,koniecznie z duza iloscia cynamonu !
OdpowiedzUsuńA znalazłam dziś w kalendarzu Dilmah (kartki zerwałam już chyba do września:D ) jeszcze przepis na szarlotkę na cieście francuskim ze śliwkami i czerwonym winem :D To chyba będzie kolejna pozycja do przeeksperymentowania ;)
OdpowiedzUsuń