Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 250 g brązowego cukru muscovado, lub cukru brązowego
- 2 jajka
- 200 g mąki razowej
- 50 g mielonych orzechów włoskich (zmieliłam w mini-blenderze)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 duże jabłko, obrane, pokrojone w plasterki
- kilka listków mięty i garść orzechów wymieszanych z mączką z orzechów na wierzch
- jogurt grecki - do podania
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- Formę do tortownicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i wysmarować go masłem.
- Ucieramy masło, dodając po trochu cukier.
- Kiedy masło będzie puszyste, dodajemy do niego jajko wymieszane z dwoma łyżkami mąki.
- Dodajemy jogurt grecki i dalej ucieramy.
- Przesianą mąkę, łączymy z orzechami, proszkiem, sodą, solą i przyprawami.
- Do masła dodajemy stopniowo mąkę.
- Kiedy składniki się połączą, wykładamy wszystko na przygotowaną wcześniej foremkę, przykrywamy kawałkami jabłek. Na wierzch sypiemy miętę i orzechy.
- Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka (u mnie 50 min.).
- Podajemy np. z kleksem jogurtu greckiego. Smacznego!
Uwielbiam ciasta z mąki razowej. :) Twoje prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuję. A muscovado dodaje mu cudownego aromatu :)
UsuńŚwietnie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest zupełnie inne od tego co znałam, a wygląd zawdzięcza też garści orzechów i mączki orzechowej, wysypanych na górę :-)
Usuńjestem wielką fanką takich ciast :)
OdpowiedzUsuńI ja też i ja też ;-)
OdpowiedzUsuń