wtorek, 21 sierpnia 2012

Ciasto jabłkowe

Ziołowy zakątek to "klasyka gatunku". Pozytywna energia, która emanuje z tej strony zdecydowanie wchodzi w reakcję z moją energią... Po każdej wizycie czuję, jak cząsteczki budujące moje ciało zaczynają drgać szybciej, obijając się o siebie w radosnym amoku :-D Polecam. A samo ciasto...  Smaczne, szalenie aromatyczne, piękne...



Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 250 g brązowego cukru muscovado, lub cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki razowej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich (zmieliłam w mini-blenderze)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 duże jabłko, obrane, pokrojone w plasterki
  • kilka listków mięty i garść orzechów wymieszanych z mączką z orzechów na wierzch
  • jogurt grecki - do podania
Przygotowanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Formę do tortownicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i wysmarować go masłem. 
  3. Ucieramy masło, dodając po trochu cukier.
  4. Kiedy masło będzie puszyste, dodajemy do niego jajko wymieszane z dwoma łyżkami mąki. 
  5. Dodajemy jogurt grecki i dalej ucieramy.
  6. Przesianą mąkę, łączymy z orzechami, proszkiem, sodą, solą  i przyprawami. 
  7. Do masła dodajemy stopniowo mąkę.
  8. Kiedy składniki się połączą, wykładamy wszystko na przygotowaną wcześniej foremkę, przykrywamy kawałkami jabłek. Na wierzch sypiemy miętę i orzechy.
  9. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka (u mnie 50 min.).
  10. Podajemy np. z kleksem jogurtu greckiego. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z mąki razowej. :) Twoje prezentuje się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Dziękuję. A muscovado dodaje mu cudownego aromatu :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zupełnie inne od tego co znałam, a wygląd zawdzięcza też garści orzechów i mączki orzechowej, wysypanych na górę :-)

      Usuń
  3. jestem wielką fanką takich ciast :)

    OdpowiedzUsuń

Print