W czasie ciąży często miewam ochotę na bigos i żurek. Po tym jak gdzieś w trasie dostałam żurek z torebki, postanowiłam własnymi siłami zaspokoić żywieniową zachciankę. Tym razem posiłkowałam się książką "Gotuj z sercem" wydaną przez PAH ze sprzedaży której całkowity zysk przekazany jest na dożywianie dzieci. Jest tu tyle cennych przepisów, że mogłabym gotować z niej codziennie.
Żurek z przepisu Folk Gospody (w której swoją drogą jadłam kiedyś przepyszne carpaccio z kaczki z żurawiną) jest dokładnie tym czego szukałam. Gotowałam go na odwiedziny mojej kochanej rodzinki i wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest przepyszny. Gorąco polecam zarówno poniższy żurek, książkę "Gotuj z sercem", jak i samą Folk Gospodę. :-)
Składniki dla 4 osób:
- 250 g boczku wędzonego
- 1/2 l żuru (zakwas żytni)
- 250 g surowej białej kiełbasy
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6-7 suszonych borowików
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1/2 szkl śmietany 36%
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- Umyty boczek, umytą i obraną włoszczyznę zalać ok 1 litrem wody.
- Dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować ok 1 godz.
- Suszone borowiki namoczyć w małej ilości wody.
- Wyjąć z wywaru mięso i warzywa, włożyć suszone borowiki i gotować, aż zmiękną.
- Dodać posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę i czosnek, oraz żur, białą kiełbasę i majeranek.
- Białą kiełbasę gotować o 10 min, wyjąc pokroić i ponownie dodać do zupy razem ze śmietaną (najpierw rozmieszać ją z niewielką ilością zupy i dopiero dodać).
- Doprawić tartym chrzanem, pieprzem i majerankiem.
- Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego! ... A na pewno będzie smacznie. ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz