środa, 27 marca 2013

Pasta z białej fasoli a'la hummus

Dwa dni temu parę chwil przed północą pałaszowałam hummus w pobliskim kebabie, rzucając rozrzewnione spojrzenie na kolejną porcję zapakowaną na wynos. Głębokie przekonanie, że hummus ten niezbędny był mi w tamtej chwili do szczęśliwego istnienia było silniejsze niż rozsądek. ;-) 
Kolejny dzień i kolejne łaknienie hummusu... 

Tym razem wersja "polish" z białą fasolą i zdrowymi dodatkami, skropiona tłoczoną na zimno oliwą z oliwek i podana w towarzystwie chlebka pita. Trudno o szybsze i zdrowsze śniadanie. P.S. Chyba wolę nawet tę pastę od tradycyjnego hummusu. Gorąco polecam. :-)

Jak ją wykorzystać:
  • bułka + sałata + pasta + jajko na twardo
  • grillowane pieczarki nadziewane tą pastą
  • grillowany bakłażan + pasta 
  • chleb razowy + schab + pasta 
  • grillowane tofu + pasta 
  • bułka + pasta + wędzony na ciepło łosoś i in. :-)



Składniki:
  • 1/4 szkl białego sezamu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2  łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki otrębów owsianych
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  1. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy (ok 2 min).
  2. Wyłożyć pastę na talerzyk, ozdobić oliwą i ostrą papryką.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Spróbuję, przyznaję, że fasolowego nie jadłam, wyglada jak należy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam pastę z fasoli. Jest przepyszna!
    Idę konsumować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. :-) Ja jestem extremalną miłośniczką hummusu i wszystkiego co podobne. :-)

      Usuń

Print