środa, 13 marca 2013

Przepyszne bułeczki z bitą śmietaną


Przepis pochodzi z książki "Fika" wydanej przez IKEĘ, w której znajdziemy 30 bardzo przyjemnych przepisów na ciasteczka i bułeczki. 

Te małe cuda są genialne. Świeżutkie ciasto drożdżowe, krem jagodowy i lekka bita śmietana. Rodzinka się w bułeczkach rozsmakowała. Kilka sztuk zostało na kolejny dzień, więc spałaszowaliśmy je na śniadanko. Są na tyle mało słodkie, by można je było ze smakiem zjeść z wędliną. Polecam z całego serca. :-)



Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 150 ml cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 op serka mascarpone
  • 1 słoik konfitury niskosłodzonej
  • 50 ml cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stołowe mleka


  1. Mąkę, 150 ml cukru pudru, pokrojone masło , pokruszone drożdże i jajko wymieszać w misce. 
  2. Mleko lekko podgrzać, dodać do misko i zagniatać ciasto przez ok 10 min
  3. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. 
  4. Po tym czasie delikatnie ugnieść ciasto i podzielić na 40 kawałków. 
  5. Uformować z nich okrągłe bułeczki. 
  6. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 min
  7. Piekarnik nagrzać do 225 st.C
  8. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nimi wyrośnięte bułeczki. Piec ok 10 min
  9. Pozostawić do wystygnięcia. 
  10. Konfiturę z jagód łyżką wymieszać z mascarpone. 
  11. Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. 
  12. Przekroić bułeczki na pół, napełnić masą jagodową i bitą śmietaną. 
  13. Wierzch ozdobić cukrem pudrem.
Smacznego! :-)

5 komentarzy:

  1. Naprawdę mega zaskoczenie z tym połączeniem składników :)

    P.S. Zapraszam równiez do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniał mi sie smak tych bułeczek i od razu zrobiłam sie głodna

    OdpowiedzUsuń

Print