Przepis pochodzi z książki "Fika" wydanej przez IKEĘ, w której znajdziemy 30 bardzo przyjemnych przepisów na ciasteczka i bułeczki.
Te małe cuda są genialne. Świeżutkie ciasto drożdżowe, krem jagodowy i lekka bita śmietana. Rodzinka się w bułeczkach rozsmakowała. Kilka sztuk zostało na kolejny dzień, więc spałaszowaliśmy je na śniadanko. Są na tyle mało słodkie, by można je było ze smakiem zjeść z wędliną. Polecam z całego serca. :-)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 150 ml cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany 36%
- 1 op serka mascarpone
- 1 słoik konfitury niskosłodzonej
- 50 ml cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki stołowe mleka
- Mąkę, 150 ml cukru pudru, pokrojone masło , pokruszone drożdże i jajko wymieszać w misce.
- Mleko lekko podgrzać, dodać do misko i zagniatać ciasto przez ok 10 min.
- Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min.
- Po tym czasie delikatnie ugnieść ciasto i podzielić na 40 kawałków.
- Uformować z nich okrągłe bułeczki.
- Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 225 st.C.
- Żółtka wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nimi wyrośnięte bułeczki. Piec ok 10 min.
- Pozostawić do wystygnięcia.
- Konfiturę z jagód łyżką wymieszać z mascarpone.
- Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder.
- Przekroić bułeczki na pół, napełnić masą jagodową i bitą śmietaną.
- Wierzch ozdobić cukrem pudrem.
Smacznego! :-)
Naprawdę mega zaskoczenie z tym połączeniem składników :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam równiez do siebie: kulinarnyblog.pl
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńmniam ;d
OdpowiedzUsuńPrzypomniał mi sie smak tych bułeczek i od razu zrobiłam sie głodna
OdpowiedzUsuń