wtorek, 9 kwietnia 2013

Ulubione czerwone curry kurczakiem i papryką

Jestem chyba jedną z największych fascynatek curry w mojej dzielnicy. Szaleję za nim i zarażam szaleństwem najbliższą rodzinę. Jeżeli ktoś lubi dobrze doprawione, bardzo aromatyczne jedzenie o orientalnych smakach, z pewnością popadnie w szaleństwo razem ze mną. ;-)

Absolutnym przewodnikiem po kuchni tajskiej jest dla mnie Ken Hom i jego "Łatwa kuchnia tajska". Książka ma genialne przepisy. Polecam!


Składniki na 8 porcji:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru (jeżeli mamy, to galangalu)
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
  •  2 łyżeczki pasty tomyum (lub 4 łodygi trawy cytrynowej, 4 łyżeczki cukru, 8 liści kaffiru)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • mała garść świeżych liści kolendry
  • duża garść świeżych liiści bazylii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  1. Kurczaka pokroić na kawałki długości 2,5 cm, osolić i odstawić.
  2. Olej wylać na dużą, rozgrzaną patelnię. Cebule posiekać w piórka i smażyć ok 3 min.  
  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pociąć w słupki, po czym każdy słupek podzielić jeszcze na 3 części, dorzucić do cebuli i dusić ok 5 min.
  4. Imbir drobno posiekać, lub zetrzeć na tarce.
  5. Do papryki dodać kurczaka i pastę curry, smażyć 2 min
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki poza kolendrą i bazylią i dusić ok 15 min.
  7. Dodać kolendrę, liście bazylii, zamieszać i od razu podawać (najlepiej z brązowym, lub białym ryżem).


Smacznego!




3 komentarze:

  1. Lubię tajskie zupki- ostre ze smakiem limonki i mleka kokosowego w tle.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Ja ostatnio odkrywam kuchnię tajską z Gordonem :)

    OdpowiedzUsuń

Print