Tym razem jednak ciasto udało się bezbłędnie. Zniknęło baaardzo szybko i smakowało wszystkim, którzy go próbowali. Niektórzy na raz zjadali 3 kawałki. :-)
Ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Przepis z from movie to the kitchen. Gorąco polecam!
Z tego przepisu możemy też zrobić pyszną babkę. Wystarczy połowę ciasta zmieszać z kakaem i dodać kawałki czekolady. Pieczemy wtedy 55 min w 180 st.C. Polecam Babka ostatnio zrobiła furrorę na grilklu. :-)
składniki na formę „keksówkę” o dł. 23-25 cm:
- 150 g mąki
- 130 g cukru
- 80 g masła
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Piekarnik nagrzej do 170 st.C.
- Banany obierz i pokrój w małe kawałki. Wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko oraz masło. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj mąkę i sodę i zmiksuj ponownie do połączenia składników (miksowałam dobrych kilka minut).
- Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do foremki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
- P.S. Żeby upiec babkę pieczemy w 180 st C przez 55 min (lub do suchego patyczka).
Tym razem wyszło pysznie, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że na pierwszy rzut oka myślałem, że to jest domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl