wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasto bananowe, które zawsze wychodzi

Miałam chyba z 5 podejść do ciasta bananowego i zawsze finalnie otrzymywałam całkiem smaczny zakalec. Niespecjalnie zniechęcona zjadałam go na ciepło z górą masła orzechowego.

Tym razem jednak ciasto udało się bezbłędnie. Zniknęło baaardzo szybko i smakowało wszystkim, którzy go próbowali. Niektórzy na raz zjadali 3 kawałki. :-)

Ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Przepis z from movie to the kitchen. Gorąco polecam!

Z tego przepisu możemy też zrobić pyszną babkę. Wystarczy połowę ciasta zmieszać z kakaem i dodać kawałki czekolady. Pieczemy wtedy 55 min w 180 st.C. Polecam Babka ostatnio zrobiła furrorę na grilklu. :-) 



składniki na formę „keksówkę” o dł. 23-25 cm:
  • 150 g mąki
  • 130 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  1. Piekarnik nagrzej do 170 st.C.
  2. Banany obierz i pokrój w małe kawałki. Wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko oraz masło. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj mąkę i sodę i zmiksuj ponownie do połączenia składników (miksowałam dobrych kilka minut).
  5. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do foremki.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
  7. P.S. Żeby upiec babkę pieczemy w 180 st C przez 55 min (lub do suchego patyczka).

2 komentarze:

  1. Tym razem wyszło pysznie, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że na pierwszy rzut oka myślałem, że to jest domowy chlebek :)

    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń

Print