Przepis z kwestii smaku z drobnymi modyfikacjami.
Składniki, około 16 placków:
- 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego (oleju roślinnego lub roztopionego masła)
- 3 łyżki syropu z agawy (cukru)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka zarodków pszennych
- 1 czubata łyżka otrębów np. owsianych
- mała szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- kilka truskawek (doskonałe są też z powidłami jabłkowymi, tylko wtedy nakładacie łyżkę ciasta, na środek powidła i przykrywacie je kolejną łyżką ciasta)
- W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami, 2 łyżkami oleju i pastą waniliową. Dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, oraz zarodki i otręby. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia).
- Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok 2,5 min). Włożyć w każdego placka po 2-3 grubsze plasterki truskawki, przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez kolejne ok 2,5 min lub trochę krócej.
- Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
- Posypać cukrem pudrem i polać syropem z agawy.
Smacznego!
Urocze placuszki na pyszny początek dnia :)
OdpowiedzUsuńMoje nie wyszły tak śliczne jak Twoje. Truskawki poodklejały się od placków zostawiając dziury w placku. Zostały na łyżce albo rozciapały się na placku. Wyglądało to nieapetycznie.
OdpowiedzUsuńCo mogło być powodem?
Poza tym, użyłam 1/2 łyżeczki sody zamiast proszku. Wyrosły pięknie.
Viola
Trzeba używać teflonowej patelni i placuszki zdejmować ostrożnie, najlepiej silikonową łopatką. Możesz truskawki po prostu pokroić i wrzucić do masy. Dzięki temu będą nią pokryte z obu stron i nie będą przywierać. Gdyby wypływały na wierzch obtocz je najpierw lekko w mące ()tak jak to się robi przy pieczeniu ciast). Daj znać, czy się udały następnym razem. :-)
UsuńObtoczyłam w mące (tak zawsze robiła moja mama) i smażyłam na teflonowej. Może za późno nakładam truskawki? Po 2,5 minuty placki były już nie tylko wyrośnięte ale zaczęły już "zastygać" na wierzchu. To spowodowało, że nie mogłam ich wgnieść w ciasto. Miałam wrażenie, że leżały za bardzo na wierzchu.
OdpowiedzUsuńViola
To wkladaj je od razu jak wylejesz mase na patelnie.tak jest w sumie łatwiej. 😊
Usuń