czwartek, 27 czerwca 2013

Placki jogurtowe z truskawkami

Placuszki są delikatne, puszyste, cudownie wzbogacone aromatem wanilii. Ich słodycz doskonale kontrastuje z lekko kwaskowatymi truskawkami. Gorąco polecam.

Przepis z kwestii smaku z drobnymi modyfikacjami.



Składniki, około 16 placków:

  • 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego (oleju roślinnego lub roztopionego masła)
  • 3 łyżki syropu z agawy (cukru)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka zarodków pszennych
  • 1 czubata łyżka otrębów np. owsianych
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • kilka truskawek (doskonałe są też z powidłami jabłkowymi, tylko wtedy nakładacie łyżkę ciasta, na środek powidła i przykrywacie je kolejną łyżką ciasta)
Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop z agawy, posłodzona gęsta śmietana 12%
  1. W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami, 2 łyżkami oleju i pastą waniliową. Dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, oraz zarodki i otręby. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
  2. Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). 
  3. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok 2,5 min). Włożyć w każdego placka po 2-3 grubsze plasterki truskawki, przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez kolejne ok 2,5 min lub trochę krócej. 
  4. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
  5. Posypać cukrem pudrem i polać syropem z agawy.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Urocze placuszki na pyszny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje nie wyszły tak śliczne jak Twoje. Truskawki poodklejały się od placków zostawiając dziury w placku. Zostały na łyżce albo rozciapały się na placku. Wyglądało to nieapetycznie.
    Co mogło być powodem?
    Poza tym, użyłam 1/2 łyżeczki sody zamiast proszku. Wyrosły pięknie.
    Viola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba używać teflonowej patelni i placuszki zdejmować ostrożnie, najlepiej silikonową łopatką. Możesz truskawki po prostu pokroić i wrzucić do masy. Dzięki temu będą nią pokryte z obu stron i nie będą przywierać. Gdyby wypływały na wierzch obtocz je najpierw lekko w mące ()tak jak to się robi przy pieczeniu ciast). Daj znać, czy się udały następnym razem. :-)

      Usuń
  3. Obtoczyłam w mące (tak zawsze robiła moja mama) i smażyłam na teflonowej. Może za późno nakładam truskawki? Po 2,5 minuty placki były już nie tylko wyrośnięte ale zaczęły już "zastygać" na wierzchu. To spowodowało, że nie mogłam ich wgnieść w ciasto. Miałam wrażenie, że leżały za bardzo na wierzchu.
    Viola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wkladaj je od razu jak wylejesz mase na patelnie.tak jest w sumie łatwiej. 😊

      Usuń

Print