Składniki na blachę 23,5-30:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z trzech cytryn
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
- Piekarnik nagrzać do temp. 160ºst.C.
- Zetrzeć na drobnej tarce skórki z 3 sparzonych cytryn.
- Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę do połączenia składników.
- Dodajemy mleko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ucieramy.
- Na końcu dodajemy skórki z trzech cytryn i mieszamy.
- Przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut.
- W czasie pieczenia cukier trzcinowy mieszamy z sokiem z cytryn (możemy chwilę podgrzać w mikrofalówce, żeby lepiej się rozpuścił).
- Ciasto po upieczeniu chłodzimy przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na jeszcze ciepły placek wlewamy polewę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz