niedziela, 25 sierpnia 2013

Cytrynek - ciasto do herbaty

Ostatnio trafiłam na ciekawego bloga: http://www.poezja-smaku.pl/ z którego postanowiłam na początek zrobić ciasto cytrynek. Ciasto nie wymaga wielu składników, uciera się je kilka chwil i piecze tylko 35 min. Cudownie pachnie cytryną i jest bardzo delikatne-idealne do codziennej herbaty. :-)



Składniki na blachę 23,5-30:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z trzech cytryn
Polewa:
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

  1. Piekarnik nagrzać do temp. 160ºst.C
  2. Zetrzeć na drobnej tarce skórki z 3 sparzonych cytryn.
  3. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. 
  4. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę do połączenia składników. 
  5. Dodajemy mleko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  6. Ucieramy. 
  7. Na końcu dodajemy skórki z trzech cytryn i mieszamy. 
  8. Przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  9. W czasie pieczenia cukier trzcinowy mieszamy z sokiem z cytryn (możemy chwilę podgrzać w mikrofalówce, żeby lepiej się rozpuścił). 
  10. Ciasto po upieczeniu chłodzimy przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na jeszcze ciepły placek wlewamy polewę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print