Poniższym przepisem na bardzo prostego, ale przepysznego kurczaczka zaraził nas kolega i mam przeczucie, że to danie zagości na naszych stołach jeszcze nie raz. Polecam.
Składniki:
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego lub sherry (akurat nie miałam, więc dodałam jakiś mocny alkohol orzechowy)
- 2 cm świeżego korzenia imbiru (startego na najdrobniejszych oczkach tarki)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Pozostałe składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 zielone papryki
- 2 małe cebulki
- sezam (do ozdoby)
- Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki (ok 1-1,5 cm).
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać i obtoczyć w nich kurczaka.
- Odstawić na 30 min do lodówki.
- Paprykę pokroić w niewielkie kawałki (także ok 1-1,5 cm). Cebulkę drobno posiekać.
- Przygotować sos mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
- Na rozgrzanym oleju sezamowym lekko uprażyć orzeszki. Przypieczone orzeszki zdejmujemy i wysypujemy na talerz.
- Kurczaka wrzucamy na patelnię z olejem po orzeszkach, przyrumieniamy i dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulkę.
- Chwilę smażymy - do zmięknięcia warzyw - a następnie dodajemy sos, wrzucamy orzeszki i podgrzewamy jeszcze kilka min.
- Podawać z makaronem ryżowym, lub ryżem, posypane z wierzchu sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz