niedziela, 11 sierpnia 2013

Kurczak kung pao

Lubię chińskie jedzenie- a najbardziej to przyrządzone w domu bez dodatku sławetnego "warzywka".

Poniższym przepisem na bardzo prostego, ale przepysznego kurczaczka zaraził nas kolega i mam przeczucie, że to danie zagości na naszych stołach jeszcze nie raz. Polecam.



Składniki:

Marynata: 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub sherry (akurat nie miałam, więc dodałam jakiś mocny alkohol orzechowy)
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru (startego na najdrobniejszych oczkach tarki)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sos: 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Pozostałe składniki: 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 zielone papryki
  • 2 małe cebulki
  • sezam (do ozdoby)


  1. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki (ok 1-1,5 cm).
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i obtoczyć w nich kurczaka.
  3. Odstawić na 30 min do lodówki.
  4. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki (także ok 1-1,5 cm). Cebulkę drobno posiekać.
  5. Przygotować sos mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
  6. Na rozgrzanym oleju sezamowym lekko uprażyć orzeszki. Przypieczone orzeszki zdejmujemy i wysypujemy na talerz.
  7. Kurczaka wrzucamy na patelnię z olejem po orzeszkach, przyrumieniamy i dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulkę.
  8. Chwilę smażymy - do zmięknięcia warzyw - a następnie dodajemy sos, wrzucamy orzeszki i podgrzewamy jeszcze kilka min.
  9. Podawać z makaronem ryżowym, lub ryżem, posypane z wierzchu sezamem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print