poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Tarta czakoladowo-kajmakowa bez pieczenia

Przepis z Kwestii Smaku. Już parę razy do niego podchodziłam, ale jakoś zawsze ostatecznie wybierałam inne ciasta. A szkoda. Bo mimo iż nie jest zbyt fotogeniczne, to jest baaardzo smaczne, bardzo słodkie i oryginalne.



Składniki na formę o średnicy 20 cm:

 Spód:
  • 1 opakowanie ciasteczek Digestive (225 g)
  • 70 g masła
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g)
Masa kajmakowa z czekoladą:
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)
  • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) *
  • 1/2 szl orzechów ziemnych i migdałów
Bita śmietana z bananami:
  • 4 banany
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki kakao
  1. Herbatniki włożyć do robota kuchennego i bardzo dokładnie pokruszyć.
  2. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami na jednolitą masę. 
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (brzegi wypuszczając na zewnątrz). 
  4. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
  5. Orzeszki i migdały drobno posiekać.
  6. W garnuszku roztopić czekoladę, zmiksować z ugotowanym mlekiem skondensowanym i wymieszać z orzeszkami. 
  7. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  8. Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. 
  9. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać z bananami. 
  10. Wyłożyć na warstwę masy kajmakowej.
  11. Posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. 
  12. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print