Składniki na formę o średnicy 20 cm:
Spód:
- 1 opakowanie ciasteczek Digestive (225 g)
- 70 g masła
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g)
- 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)
- 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) *
- 1/2 szl orzechów ziemnych i migdałów
- 4 banany
- sok z 1 cytryny
- 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki kakao
- Herbatniki włożyć do robota kuchennego i bardzo dokładnie pokruszyć.
- Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami na jednolitą masę.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (brzegi wypuszczając na zewnątrz).
- Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
- Orzeszki i migdały drobno posiekać.
- W garnuszku roztopić czekoladę, zmiksować z ugotowanym mlekiem skondensowanym i wymieszać z orzeszkami.
- Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki na około 1 godz.
- Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny.
- Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać z bananami.
- Wyłożyć na warstwę masy kajmakowej.
- Posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz