piątek, 27 września 2013

Najlepsze batoniki owsiane z masłem orzechowym

Ostatnio byłam z koleżanką na kawie i odkąd zjadłam dwa ciastka owsiane (jedno miętowo-czekoladowe, drugie wiśniowo-czekoladowe - muszę zrobić takie wersje), mam niegasnącą ochotę na więcej. Przejrzałam kilka przepisów, ale do oderwania się od komputera zmusił mnie dopiero ten, na owsiane batoniki.

Przepis lekko zmieniłam, bo nie miałam akurat płatków ryżowych. I wyszły ostatecznie batoniki owsiano-jaglane Masa jest pyszna. Zjadłam ze dwie łyżki jeszcze przed pieczeniem. :-)

Same batoniki są booooskie. Najlepsze jakie jadłam! Mimo, że masa przy wykładaniu do formy wydaje się dość sypka, po upieczeniu, przy krojeniu nie kruszy się wcale-batoniki są wystarczająco ścisłe, a przy tym chrupkie. No kosmicznie pyszne.

4 sztuki zapakowałam do torby do szpitala, coby pokrzepić siebie i męża po porodzie. :-D


Składniki (na około 15 sztuk) :
  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki płatków jaglanych (lub prażonych płatków ryżowych "Rice Snaps" McEnnedy)
  • 120 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 120 g masła orzechowego
  • 70 g miodu
  • garść posiekanych orzechów ziemnych
  • garść ziaren słonecznika
  1. Masło, cukier, masło orzechowe i miód umieść w rondlu i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. 
  2. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st C
  4. Do rondla z połączonymi składnikami wsyp płatki, orzechy, pestki i dokładnie wymieszaj. 
  5. Masę wyłóż do foremki i wygładź jej wierzch czystą łyżką, lekko dociskając, aby składniki wypełniły foremkę i miały równą grubość. 
  6. Piecz do zarumienienia - około 20 minut
  7. Wyjmij z piekarnika i dobrze przestudź przed krojeniem. Pokrój na części - podłużne batoniki lub wedle uznania. Przechowuj kilka dni w szczelnym opakowaniu.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. z masłem orzechowym <3 to musi być pyszne, nie ma innej opcji ! :)

    OdpowiedzUsuń

Print