Przepis lekko zmieniłam, bo nie miałam akurat płatków ryżowych. I wyszły ostatecznie batoniki owsiano-jaglane Masa jest pyszna. Zjadłam ze dwie łyżki jeszcze przed pieczeniem. :-)
Same batoniki są booooskie. Najlepsze jakie jadłam! Mimo, że masa przy wykładaniu do formy wydaje się dość sypka, po upieczeniu, przy krojeniu nie kruszy się wcale-batoniki są wystarczająco ścisłe, a przy tym chrupkie. No kosmicznie pyszne.
4 sztuki zapakowałam do torby do szpitala, coby pokrzepić siebie i męża po porodzie. :-D
Składniki (na około 15 sztuk) :
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki płatków jaglanych (lub prażonych płatków ryżowych "Rice Snaps" McEnnedy)
- 120 g masła
- 120 g brązowego cukru
- 120 g masła orzechowego
- 70 g miodu
- garść posiekanych orzechów ziemnych
- garść ziaren słonecznika
- Masło, cukier, masło orzechowe i miód umieść w rondlu i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st C.
- Do rondla z połączonymi składnikami wsyp płatki, orzechy, pestki i dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do foremki i wygładź jej wierzch czystą łyżką, lekko dociskając, aby składniki wypełniły foremkę i miały równą grubość.
- Piecz do zarumienienia - około 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika i dobrze przestudź przed krojeniem. Pokrój na części - podłużne batoniki lub wedle uznania. Przechowuj kilka dni w szczelnym opakowaniu.
Smacznego!
z masłem orzechowym <3 to musi być pyszne, nie ma innej opcji ! :)
OdpowiedzUsuń