wtorek, 24 września 2013

Rosół z tortellini

Kiedyś nie byłam wielką fanką rosołu, ale gusta z biegiem życia się zmieniają. Ostatnio kiedy gotuję rosół, nastawiam cały garnek.Część wywaru od razu mrożę i wykorzystuję później jako bazę do innych zup. Resztę zjadamy na bieżąco. Metoda naszych mam- 2 dni rosół, 3 dzień zupa krem ze świeżych pomidorów bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie, że mamy jeszcze takie piękne pomidory. :-) Zatem jutro pomidorówka... Może z soczewicą? :-)



Składniki:
  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula (opalona nad ogniem)
  • nieduży kawałek kapusty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szt ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • paczka tortellini np.z grzybami
  1. Mięso umyć.
  2. Warzywa obrać.
  3. Na dnie garnka ułożyć warzywa, na nich mięso i przykryć natką pietruszki. (Wiele osób dodaje warzywa w momencie kiedy mięso się już trochę podgotuje. Ja wkładam je od razu, ponieważ kiedy gotujemy cokolwiek "od zimnej wody" oddaje to wtedy więcej witamin i smaku do wywaru. Z tego samego powodu ziemniaki do obiadu powinno się wkładać do gotującej się wody-aby zachowały smak i witaminy.)
  4. Dodać zioła, sól i zalać zimną wodą tak żeby z kilkucentymetrowym zapasem przykrywała mięso.
  5. Postawić na średnim ogniu, zagotować.
  6. Zmniejszyć gaz i pozwolić, żeby rosół się gotował jeszcze min.2 godz. 
  7. W tym czasie ugotować pierożki tortellini.
  8. Wyjąć mięso, warzywa i przecedzić.
  9. Podawać np. pierożkami tortellini.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print