Składniki:
- 0,5 kg pręgi wołowej
- 4 udka z kurczaka
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 cebula (opalona nad ogniem)
- nieduży kawałek kapusty
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 8 szt ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 2 łyżeczki soli
- paczka tortellini np.z grzybami
- Mięso umyć.
- Warzywa obrać.
- Na dnie garnka ułożyć warzywa, na nich mięso i przykryć natką pietruszki. (Wiele osób dodaje warzywa w momencie kiedy mięso się już trochę podgotuje. Ja wkładam je od razu, ponieważ kiedy gotujemy cokolwiek "od zimnej wody" oddaje to wtedy więcej witamin i smaku do wywaru. Z tego samego powodu ziemniaki do obiadu powinno się wkładać do gotującej się wody-aby zachowały smak i witaminy.)
- Dodać zioła, sól i zalać zimną wodą tak żeby z kilkucentymetrowym zapasem przykrywała mięso.
- Postawić na średnim ogniu, zagotować.
- Zmniejszyć gaz i pozwolić, żeby rosół się gotował jeszcze min.2 godz.
- W tym czasie ugotować pierożki tortellini.
- Wyjąć mięso, warzywa i przecedzić.
- Podawać np. pierożkami tortellini.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz