środa, 18 września 2013

Chocolate chip cookies

Dla mnie kuchnia zaczyna być hipnotyzująco bijącym sercem domu w okresie jesienno-zimowym. Tak jak ciało wzbogacam zapachem perfum, tak lubię, kiedy w tym okresie dom pachnie świeżo upieczonym ciastem. Słodko, ciepło, maślano... Te ciasteczka są zdecydowanie jednymi z moich ulubionych perfum. Delikatny zapach masła, wanilii, brązowego cukru i orzechów z lekką nutka czekolady w tle. Aż przyjemnie jest wejść do domu. W smaku oczywiście ciasteczka też zasługują na fanfary. Bardzo zasmakowały całej mojej rodzinie.

Tym razem wykorzystałam przepis z z moich wypieków. Ciekawa jestem jednak jeszcze tego przepisu. Zawiera w sobie dużo więcej mąki, ale też czekoladowych groszków i orzechów.



Składniki na około 30 sztuk:

  • 1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków (lub 1 tabliczka czekolady)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła, posiekanego
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  1. Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów, umieścić w robocie kuchennym i zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać.
  2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
  3. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. 
  4. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. ..z orzechami - chrupiąco :). Zapewne przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego niż aromat orzechów na jesień. :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Coś mi się wydaje, że dla mojego męża będę idealne na każdą porę roku, bo baaardzo mu smakowały. :-)

      Usuń
    2. Pychaaa! :)

      Usuń

Print