wtorek, 24 września 2013

Szybka sałatka z kuskusu

Odkąd spróbowałam sałatki z kaszy gryczanej robiłam ją już dziesiątki razy w wersji klasycznej, z kaszą jaglaną, bulgurem i pęczakiem. Tym razem wariacja na temat kuskusu. To taki tabule wzbogacony o ser i łososia. Kto by pomyślał że ta libańska sałatka takim przebojem wtargnie do polskich kuchni. :-)



Składniki:

  • 1 szkl kuskusu
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 ogórka wężowego
  • 1 puszka karczochów
  • 1/2 szkl pestek dyni
  • 1/2 szkl pestek słonecznika
  • 100 g łososia
  • 1/2 op fety
  • 3 łyżki oliwy peperoncino
  • 1 łyżka octu
  •  świeże zioła (koperek, pietruszka, szczypiorek)
  1. Kuskus zalać gorącą wodą (tak aby przykrywała go jeszcze ok 1cm warstwa wody) i odstawić na 5 min.
  2. W tym czasie posiekać pomidory, karczochy, łososia, zioła i fetę.
  3. Wszystkie składniki poza oliwą i octem połączyć.
  4. Oliwę wymieszać z octem, zalać nią sałatkę i dokładnie wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print