Składniki na zupę:
- 1 torebka włoszczyzny
- 4 udka z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szkl kremówki (36%)
- 200 g pieczarek
- 200 g suszonych grzybów
- 2 l wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na lane kluski:
- 3 łyżki mąki razowej
- 2 jajka
- 3 łyżki sera gratino (lub innego bardzo drobno tartego)
- Udka z kurczaka zalać wodą, dodać sól i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz.
- Dodać włoszczyznę i gotować jeszcze 30 min.
- Suszone grzyby umyć, zalać 1 szkl wody i gotować ok 20 min, żeby zmiękły. Odstawić. Kiedy trochę ostygną, drobno posiekać.
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy.
- Dodać oczyszczone i posiekane w cienkie plasterki pieczarki.
- Z wywaru wyjąć udka z kurczaka. Dodać cebulę z pieczarkami, suszone grzyby i wywar z suszonych grzybów. Gotować 5 min. Zaprawić śmietaną.
- Ze składników na zacierki utrzeć ciasto.
- Wlewać na zupę po woli mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz