wtorek, 10 września 2013

Zupa grzybowa z razowymi lanymi kluskami

Dla odmiany z razowymi lanymi. :-) Mniam.



Składniki na zupę:
  • 1 torebka włoszczyzny
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl kremówki (36%)
  • 200 g pieczarek
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na lane kluski:
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sera gratino (lub innego bardzo drobno tartego)
  1. Udka z kurczaka zalać wodą, dodać sól i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz.
  2. Dodać włoszczyznę i gotować jeszcze 30 min.
  3. Suszone grzyby umyć, zalać 1 szkl wody i gotować ok 20 min, żeby zmiękły. Odstawić. Kiedy trochę ostygną, drobno posiekać.
  4. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy.
  5. Dodać oczyszczone i posiekane w cienkie plasterki pieczarki.
  6. Z wywaru wyjąć udka z kurczaka. Dodać cebulę z pieczarkami, suszone grzyby i wywar z suszonych grzybów. Gotować 5 min. Zaprawić śmietaną.
  7. Ze składników na zacierki utrzeć ciasto. 
  8. Wlewać na zupę po woli mieszając.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print