czwartek, 12 września 2013

Zupa krem z soczewicy i pomidorów

Nie spodziewałam się wiele po tej zupie, ale bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, więc wrzucam przepis, żeby mi nie umknął. Zupa jest bardzo kremowa, o pełnym smaku. Jak dla mnie to coś pomiędzy pomidorówką i grochówką. Gorąco polecam. :-)



Składniki:
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 3 nieduże pomidory malinowe
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 szt pomidorów suszonych w oleju
  • 1 papryczka chilli w oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • spora szczypta ostrej papryki
  • spora szczypta mieszanki ziół do sałatek 
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów
  • 750 ml wody
  1. Cebulę posiekać.
  2. Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę z pomidorów. 
  3. Dodać cebulę, sól i szklić 5 min.
  4. Obrać i drobno pokroić marchewkę i ziemniaki.
  5. Dodać do cebuli i smażyć jeszcze 5 min.
  6. W tym czasie przepłukać soczewicę, posiekać suszone pomidowy i chilli.
  7. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać.
  8. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pomidory, pomidory z puszki, chilli, soczewicę, wodę i przyprawy.
  9. Gotować pod przykryciem ok 30 min.
  10. Zmiksować.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Z papryczką chili będzie fire !!! Uwielbiam krem z soczewicy. W ogóle samą gotowaną soczewicę też lubię.

    OdpowiedzUsuń

Print