Składniki:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 3 nieduże pomidory malinowe
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 5 szt pomidorów suszonych w oleju
- 1 papryczka chilli w oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- spora szczypta ostrej papryki
- spora szczypta mieszanki ziół do sałatek
- 3 łyżki oliwy z pomidorów
- 750 ml wody
- Cebulę posiekać.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę z pomidorów.
- Dodać cebulę, sól i szklić 5 min.
- Obrać i drobno pokroić marchewkę i ziemniaki.
- Dodać do cebuli i smażyć jeszcze 5 min.
- W tym czasie przepłukać soczewicę, posiekać suszone pomidowy i chilli.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać.
- Warzywa przełożyć do garnka, dodać pomidory, pomidory z puszki, chilli, soczewicę, wodę i przyprawy.
- Gotować pod przykryciem ok 30 min.
- Zmiksować.
Smacznego!
Z papryczką chili będzie fire !!! Uwielbiam krem z soczewicy. W ogóle samą gotowaną soczewicę też lubię.
OdpowiedzUsuń